Preminuo doajen hrvatskog lovstva, legendarni lovački pisac i strastveni zaljubljenik planinskih antiolopa Radoslav Bekavac

Napisao  Nedjelja, 01 Veljača 2015 20:16

Nenadano, od posljedica srčanog udara danas je umro doajen hrvatskog lovstva, legendarni lovački pisac i strastveni zaljubljenik planinskih antiolopa Radoslav Bekavac.

Bekavac je preminuo poslije boravka na Mosoru,u blizini Gata kod njegovog Omiša, gdje ga je zadesila zla kob.

Dvojici lovaca Rade je, kako smo ga od milja zvali, trebao biti danas vodič u lovu, no, nevrijeme sa pljuskovima nije mu dopustilo bilo kakvo kretanje . U vozilu kojim se trebao vratiti u Omiš sa društvom lovaca - na svojem posljednjem putovanju - Mosorom, planinom koju je hvalio i volio, pozlilo mu je i hitno je prevezen na omišku Hitnu pomoć.

Radoslav je bio iznimno plodan lovni pisac, autor na stotine vrijednih članaka o lovu i lovstvu, lovačkim običajima i etici, balistici, lovni stručnjak kakav će ostati zasigurno upisan zlatnim slovima u analima hrvatskog lovstva. Bio je zakleti pobornik zaštite krupnih zvijeri, napose su dobro znani njegovi stavovi, i polemike o vučjoj populaciji.

Bio je i na neki način "sudac", kada je bila riječ o konfliktu vuka i čovjeka u carskoj prirodi. Rade je bio od osnutka stalni stručni suradnik nacionalnog lovačkog magazina "Dobra kob ". Bekavac je rođen u krilu moćnog lovačkog sveca i zaštitnika sv. Huberta, 3. studenoga 1947. godine , koji ga je nakon prijeđenog životnog putovanja i bogate lovačke karijere ponovno pozvao u svoj zagrljaj.

Bekavac je bio ocjenjivač trofeja i predsjednik Povjerenstva Lovačkog saveza Splitskodalmatinske županije. Odlikovan je nizom lovačkih odličja.

Redakcija nacionalnog lovačkog magazina "Dobra kob" izražava iskrenu sućut obitelji Bekavac.
                         Glavni urednik DOBRE KOBI Davor Martić
Zadnja izmjena Nedjelja, 01 Veljača 2015 21:12