50 godina LD „GAJ“ Zvečaj

Napisao/la  Subota, 13 Prosinac 2014 21:07

Članovi LD „GAJ“ i njihovi mnogobrojni uzvanici svečano su obilježili 50 godina postojanja društva.  Svečana sjednica održala se u lovačkom domu LD „GAJ“ u Zvečaju pored Duge Rese.

 Druženje je započelo uz zvuke rogista LS Karlovačke županije. Nakon himne i minute šutnje za sve poginule i umrle članove društva Sjednicu je pozdravnim govorom otvorio predsjednik LD „GAJ“ gospodin Dražen Matičić mag.ing.agr.

Zahvalio se svima nazočnima te je u kratkim crtama sažeo period 50 godina rada društva.

Društvo je nastalo 11. listopada 1964. godine na Izvanrednoj godišnjoj skupštini LD „Duga Resa“ iz Duge Rese, razdruživanjem od lovačkog društva „Duga Resa“. Od osnutka do danas u društvu je djelovalo 117 lovaca. Društvo danas broji 28 lovaca. Najstariji član društva je Zvonko Matičić koji je od samog osnutka (50 godina) matični član društva a lovački ispit položio je davne 1953. godine u Karlovcu.

Lovačko društvo „Gaj“ gospodari lovištem većim od 3.500 ha. Lovište je brdskog tipa i nalazi se u središnjem dijelu Karlovačke županije. Omeđeno je sa sjevera lovištima Prilišće i Duga Resa, s jugoistoka lovištem Brezetinac, s jugozapada lovištem Generalski Stol a sa zapada lovištem Bosiljevo. U lovištu obitavaju pretežito srneća divljač, divlje svinje, jeleni, smeđi medvjed, jazavac, divlja mačka, lasica mala, kune, dabar, zec obični, lisica, čagalj, tvor, fazan, trčka skvržulja, vrana siva, svraka, šojka kreštalica, šljuka bena, prepelica pućpura, patke divlje a povremeno živi i vuk te druge životinjske vrste kojima se ne gospodari po Zakonu o lovstvu.

Svoj dom, društvo je izgradilo 1983. godine na adresi Trnovo 1A u Zvečaju.

Lovci su za svoj predan rad dobili brojna odlikovanja HLS-a i HKS-a, tako su i na današnjoj proslavi 50. obljetnice za dugogodišnji rad uručena priznanja HLS-a članovima društva te priznanja društva pravnim i fizičkim osobama.

Obljetnici su se odazvali brojni uzvanici iz županije Karlovačke, grada Duge Rese, HLS-a, brojnih lovačkih društava iz Hrvatske i susjedne Slovenije te predstavnici PU Karlovačke PP Duga Resa.

Svim uzvanicima domaćin je poklonio jubilarnu fotomonografiju društva te kalendare, olovke i značke društva.

Druženje je završilo uz bogate lovačke delicije, divljačine iz lovišta „Gaj“ u čijoj pripremi je pomogao dugogodišnji prijatelj gosp Boris Jarmek ing., i okrepu te ugodne zvuke gosp. Mile Mrgana.

Obljetnicu je medijski popratio LOVAC.info.

Za LOVAC.info  Ivica Vukelja, prof.
Zadnja izmjena Subota, 13 Prosinac 2014 21:53