Sretan vam dan sv. Huberta, zaštitnika lovaca!

Napisao/la  Ponedjeljak, 03 Studeni 2014 00:01

Trećeg studenog svake godine obilježava se spomen dan svetog Huberta, zaštitnika lovaca, streličara, pasa, šumara, matematičara i optičara. Lovci ga smatraju i stvoriteljem etičkog ponašanja u lovu – brzog i preciznog odstrijela, odstrijela starijih jedinki, čuvanja hitca za ozlijeđene i bolesne jedinke, puštanja ženki koje vode mlade itd.

Zanimljivo je da je patron svetac lovaca do 16. stoljeća bio sveti Eustahije a onda patronat prelazi na Huberta.

Prema legendi, Hubert rodio se oko 656./658. godine u francuskom Tolouseu kao najstariji sin Vojvode od Akvitanije. Dio života proveo je i na dvoru velikostojnika i kraljeva, uživajući u čarima dvorskog života i loveći kad god mu se pružila prilika. Nakon što mu je gospa umrla prilikom poroda, povukao se iz dvorskog života i posve predao lovu, loveći blagdanom i svakdanom.

Tako je bilo i na Veliki Petak – umjesto na misi bio je u potjeri za jelenom u šumama Ardena. U jednom trenutku jelen je zastao i Hubert je među njegovim rogovljem ugledao križ dok mu je moćan glas objavio da će, ako se ne okrene Bogu i kreposnom životu, ubrzo sići u pakao, te da se obrati biskupu Lambertu. Ujedno mu je i rečeno da se bude samilosniji prema životinjama kao Božjim stvorenjima, te da se više posveti njihovoj dobrobiti.

Taj doživljaj ga je toliko potresao da je odlučio odbaciti svoj dotadašnji raskalašeni život i posvetiti se Bogu i vjeri. Odrekao se životnih naslada i počeo živjeti u pokornosti i bogoljublju, te se zaputio u Maastricht gdje je Lambert bio biskup. Lambert je posao njegov duhovni vođa, a Hubert se odrekao svog prava na pokrajnu Akvitaniju, podijelio svoje bogatstvo i postao svećenik.

Početkom 6. Stoljeća zaputio se na papin dvor obaviti hodočašće, ali tijekom njegove odustnosti ubijen je biskup Lambert. Ubrzo nakon toga Hubert je postao biskupom, dobio je ključ kojim je liječio bjesnoću, te je život posvetio molitvi, dobrim djelima, pomaganju siromašnima te pokrštavanju pogana. U velikoj ceremoniji, dao je prebaciti tijelo ubijenog Lamberta iz Maastrichta u Liege, tamo sagradio baziliku koja je prerasla u katedralu, a i on sam postao prvi biskup Liegea.

Umro je mirno u snu krajem svibnja 727. ili 728. godine nedaleko grada Liegea gdje je i bio biskup. Spomendan se slavi na najvjerojatniji datum premiještanja njegovih ostataka iz Liegea u benediktinsku opatiju Amdain u Ardenu (kasnije je preimenovana u Sv. Hubertus). Od tog trena Arden je postao mjesto za hodočašćenje tisućama i tisućama lovaca koji su opatiji donosili desetinu ulovljene- odstrijeljene divljači. Lovci koji zbog udaljenosti nisu mogli donositi divljač sjećali su se svog zaštitnika tako da su na dan prijenosa njegova tijela polazili u lov, a kod zajedničkog stola slavili njegovu uspomenu – kao što to i dan danas čine.

Dan svoga zaštitnika lovci obilježavaju svečanim procesijama, misama i lovačkim druženjima koja često počinju zvucima lovačkih rogova.

Lovci i lovkinje, neka vam dan sv. Huberta bude radostan i čestit!

Lovac.info

Zadnja izmjena Utorak, 03 Studeni 2015 09:04