Finski lovci potpomažu obnovu močvarnih staništa

Napisao/la  Srijeda, 17 Rujan 2014 07:11

Finska močvarna staništa služe kao mjesta za gniježđenje mnogih ptica selica, među njima i lovcima vrlo zanimljivim pticama močvaricama. Tijekom prošlog stoljeća smatra se da je zbog isušivanja (za potrebe poljoprivrede i šumarstva) izgubljeno oko 4 000 jezera i oko 5.7 milijuna hektara močvarnih staništa.

Finska močvarna staništa služe kao mjesta za gniježđenje mnogih ptica selica, među njima i lovcima vrlo zanimljivim pticama močvaricama.

Tijekom prošlog stoljeća smatra se da je zbog isušivanja (za potrebe poljoprivrede i šumarstva) izgubljeno oko 4 000 jezera i oko 5.7 milijuna hektara močvarnih staništa. Nepovratno su izgubljena i brojna manja područja vlažnih šuma i močvara čime je nestalo koridora koji su povezivali navedena staništa. To pak znači da se životinjske vrste više ne mogu seliti iz jednog područja u drugo, čime se pospješuje gubitak bioraznolikosti.

LIFE projekt „Kotiseutukosteikko Life“ (Povratak ruralnih močvarnih staništa) traje pet godina i cilj mu je stvoriti novi okvir za buduću zaštitu takvih staništa, njihovu obnovu i ponovno stvaranje. Namjerava se stvoriti nova staništa u 15 lovnih okruga, značajno poboljšati brojnost gnijezdećih parova ptica močvarica na tim područjima te motivirati lokalne zajednice i organizacije na zaštitu i dugotrajno očuvanje.

Projekt se provodi u suradnji s lokalnim zainteresiranim stranama i lokalnim tijelima među kojima je i Lovački savez Finske. Čak 28% područja Finske je u privatnim rukama, većinom lovaca, koji imaju temeljna znanja o važnosti staništa za divlje životinje i bioraznolikost. Lovcima se pruža mogućnost kontaktiranja projektnih menadžera ukoliko se žele uključiti i od svojeg (neproduktivnog) područja stvoriti močvarno stanište.

Glavna motivacija u tom slučaju je – lov. Povrat staništa znači i povrat ptica močvarica a to pak znači više mogućnosti za lov pernate divljači. Također, lovcima koji ne love na vlastitim terenima pruža se mogućnost stvaranja staništa koje će pticama močvaricama pružati utočište.

Ovaj projekt je zamišljen kao suradnja upravo s lovcima jer lovci imaju dugu tradiciju (većinom volonterskog) rada u svojim lovačkim udrugama, mogu pružiti podršku lokalnoj zajednici, te nadgledaju brojno stanje divljači na 30 od ukupno 48 močvarnih staništa uključenih u projekt. Lovci također imaju i ključnu ulogu u smanjenju broja invazivnih predatora poput kunopsa (Nyctereutes procyonoides) i američke vidrice (Neovison vison), a sudjeluju i u edukativnim programima kroz vođenje i promatranje ptica.

Tko kaže da lovstvo i zaštita prirode ne idu zajedno?

Dina Botta, prema FACE.eu
Zadnja izmjena Srijeda, 17 Rujan 2014 00:30