DAN PLANETA ZEMLJE – 22. travnja 2007.

Napisao  Ponedjeljak, 23 Travanj 2007 04:46
planeta_zemlja_2Dan planeta Zemlje je dan koji tradicionalno obilježavaju udruge za zaštitu okoliša kako bi upozorile javnost na važnost očuvanja okoliša. Ove se godine  Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva pridružuje udrugama u obilježavanju tog dana pozivom svim građanima Republike Hrvatske da prihvate okolišu prijateljske načina ponašanja. Ministarstvo i ove godine financijski podržava aktivnosti udruga koje djeluju u cilju očuvanja okoliša i promocije održivog razvoja...
Pozivamo LOVAČKE UDRUGE da nam jave kako su obilježile Dan planeta zemlje! Prilog pošaljite na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
world-globeDan planeta Zemlja ove se godine obilježava trideset i osmi put. Taj je dan prvi put obilježen 22. travnja 1970. godine kao događanje na sveučilištima i u studentskim domovima diljem Amerike.
Poticaj za obilježavanje tog dana dao je senator Gaylord Nelson po uzoru na tada popularne antiratne skupove na američkim sveučilištima. U toj prvoj masovnoj demonstraciji za okoliš sudjelovalo je više od 20 milijuna ljudi, a prozvana je 'nacionalnim skupom o okolišu'. Veliki interes javnosti za tu problematiku doveo je pitanje zaštite okoliša na političku pozornicu.
Obilježavanje Dana planeta Zemlja ponovno je postalo aktualno dvadeset godina kasnije - 1990. godine kada je u manifestacijama Dana planeta Zemlja sudjelovalo više od 200 milijuna ljudi diljem svijeta. Ta je globalna pojava dobila službeni oblik 1992. godine na Konferenciji UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru, na kojoj je sudjelovao velik broj predstavnika vlada i NVO-a koji su usuglasili dugoročan program za promociju održivog razvoja.

U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlja organizirano obilježava od 1990. godine. Od 1991. do 1996. godine u koordinaciji nevladine udruge 'Društvo za unapređenje kvalitete življenja' organizirane su masovne, medijski dobro popraćene aktivnosti. Organizirala su se razna prigodna događanja pa je, po ocjeni međunarodnih subjekata, Hrvatska 1993. godine uvrštena među tri vodeće zemlje po originalnosti i publicitetu ostvarenih akcija.

Izvor: okoliš - Glasilo ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja

Zadnja izmjena Srijeda, 22 Veljača 2012 13:58