Potpisan Sporazum koji omogućava HLS-u davanje garancije

Napisao/la  Subota, 30 Kolovoz 2014 00:46

U prostorijama Hrvatskog lovačkog saveza 28. kolovoza ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Đuro Dečak potpisali su sporazum o načinu osiguranja financijskih sredstava za uredno izvršenje koncesije ili zakupa prava lova. Ovim sporazumom daje se odobrenje Hrvatskom lovačkom savezu da daje garanciju lovoovlaštenicima prava lova kao valjani instrument osiguranja financijskih sredstava za uredno izvršenje ugovornih obveza.

U prostorijama Hrvatskog lovačkog saveza 28. kolovoza ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Đuro Dečak potpisali su sporazum o načinu osiguranja financijskih sredstava za uredno izvršenje koncesije ili zakupa prava lova.

Potpisivanju sporazuma bili su prisutni i Domagoj Križaj pomoćnik ministra za šumarstvo, lovstvo i drvnu industriju te Marko Tomljanović načelnik Sektora lovstva kao i svih pet dopredsjednika Hrvatskog lovačkog saveza.

Ovim sporazumom daje se odobrenje Hrvatskom lovačkom savezu da daje garanciju lovoovlaštenicima prava lova kao valjani instrument osiguranja financijskih sredstava za uredno izvršenje ugovornih obveza.

Naime, Ministarstvo poljoprivrede, temeljem zahtjeva Hrvatskog lovačkog saveza, svojom Odlukom od 28. srpnja 2014. odobrilo je dopunu instrumenata osiguranja financijskih sredstava za uredno izvršenje koncesije ili zakupa prava lova, na način da se, uz do sada propisane bankarske garancije ili mjenice s avalom banke lovoovlaštenicima dopušta da kao valjani instrument osiguranja financijskih sredstava za uredno izvršenje ugovornih obveza dostave mjenicu s avalom Hrvatskog lovačkog saveza.

Ovim Sporazumom Hrvatski lovački savez garantira za mjenice lovozakupnika i koncesionara državnih lovišta koji su do potpisivanja ovoga Sporazuma morali osiguravati skupe bankarske garancije.

„Dosad su garancije davale banke i ta su sredstva završavala u njihovim sefovima. Sada, kad će Hrvatski lovački savez davati garancije, taj će novac ostati u lovstvu“, kazao je Dečak. 

Predsjednik Dečak upoznao je ministra Jakovinu s radom i bogatom poviješću Hrvatskog lovačkog saveza, ali i naglasio nekoliko važnih tema koje bi trebalo otvoriti. Predsjednik HLS-a potaknuo je tako rješavanje pitanja prerade mesa divljači u Hrvatskoj kojim se nitko ne bavi, a koje bi se, da je situacija drugačija, moglo ponuditi hrvatskim potrošačima po prihvatljivijim cijenama od dosadašnjih. Isto tako izrazio je zadovoljstvo što je otvorena mogućnost da se aplicira na EU fondove za lovačke domove.

Ministar Jakovina nakon potpisivanja Sporazuma posjetio je i Lovački muzej.

HLS, 28.08.

 

Zadnja izmjena Petak, 29 Kolovoz 2014 15:41