Milijune iz europskih fondova mogu dobiti i lovci

Napisao/la  Nedjelja, 10 Kolovoz 2014 10:21

Hrvatska je u sklopu EAFRD fonda i Programa ruralnog razvoja u prilici za natjecati se za sredstva od 2.026 milijardi eura, koliki je budžet ovog Fonda do 2020.godine. Od toga je Hrvatskoj na raspolaganju 10 milijardi 423 milijuna eura, a od toga iznosa 2 milijarde i 26 milijuna ide za poljoprivredni i ruralni razvoj u koji spada i lovstvo. Tako će privatni šumoposjednici, ali i udruge privatnih šumoposjednika, obrti ili poduzeća licencirana za rad u šumarstvu te lovačka društva imati priliku za natjecati se za sredstva namijenjena razvoju ovog sektora.

Hrvatska je u sklopu EAFRD fonda i Programa ruralnog razvoja u prilici za natjecati se za sredstva od 2.026 milijardi eura, koliki je budžet ovog Fonda do 2020.godine. Od toga je Hrvatskoj na raspolaganju 10 milijardi 423 milijuna eura, a od toga iznosa 2 milijarde i 26 milijuna ide za poljoprivredni i ruralni razvoj u koji spada i lovstvo.

Tako će privatni šumoposjednici, ali i udruge privatnih šumoposjednika, obrti ili poduzeća licencirana za rad u šumarstvu te lovačka društva imati priliku za natjecati se za sredstva namijenjena razvoju ovog sektora.

U sklopu EAFRD programa, sredstva će se dodjeljivati i za projekte za okrupnjavanje šumskog zemljišta, izgradnju i održavanje šumskih cesta, puteva i ostale infrastrukture, promociju drvnih i nedrvnih proizvoda vezanih uz šumarstvo, izradu šumsko-gospodarskih i lovno-gospodarskih planova te po prvi put, za osiguravanje proizvodnje, infrastrukture i divljači policom osiguranja od šteta, za štete nastale od nepovoljnih klimatskih prilika, bolesti životinja i biljaka, napade štetnika te ekološke incidente.

Za dobijanje sredstava iz ovog Fonda raspisivat će se javni natječaji za svako od ovih područja. Svaka prijava će morati sadržavati dokument kojim se potvrđuje legalnost kandidata. Nakon što se projekt odobri od strane EU, sufinanciranje realizacije iznosi od 65 do čak 100 %, a svote kojima se financiraju određeni projekti su različite i ovise o opsežnosti projekta.

Javni natječaj za svaki od ovih projekata objavit će se na stranicama Ministarstva poljoprivrede, kao i u javnim glasilima.

Agroklub, 03.08.
Zadnja izmjena Četvrtak, 07 Kolovoz 2014 09:48