Inovacije Darka Gotala

Napisao/la  Četvrtak, 10 Travanj 2014 09:35

darko-gotalDarko Gotal iz mjesta Goričan spojio je svoju ljubav prema životinjama sa svojom strukom: vlasnik manjeg krda jelena lopatara a i inovirao je pušku za uspavljivanje i strelicu za vađenje krvi koje je osuvremenio i prilagodio današnjem vremenu te plasirao na tržište. Prvu pušku, koju je u potpunosti sam razvio i izradio iz potrebe, prodao je, a trenutno razvija novi model dvocijevke koja istovremeno može ispaljivati iz obje cijevi. Naime, kako doze lijekova ili sredstva za uspavljivanje za pojedine životinje nisu dovoljni u jednoj strelici, javila se potreba za duplom cijevi. Puška je u razvoju i namjerava je i patentirati. Za tu je pušku već pronašao zainteresirane strane investitore.

lopatar3

Darko Gotal iz mjesta Goričan spojio je svoju ljubav prema životinjama sa svojom strukom: vlasnik manjeg krda jelena lopatara a i inovirao je pušku za uspavljivanje i strelicu za vađenje krvi koje je osuvremenio i prilagodio današnjem vremenu te plasirao na tržište.

darko-gotalPrvu pušku, koju je u potpunosti sam razvio i izradio iz potrebe, prodao je, a trenutno razvija novi model dvocijevke koja istovremeno može ispaljivati iz obje cijevi.

Naime, kako doze lijekova ili sredstva za uspavljivanje za pojedine životinje nisu dovoljni u jednoj strelici, javila se potreba za duplom cijevi. Puška je u razvoju i namjerava je i patentirati. Za tu je pušku već pronašao zainteresirane strane investitore.

Nedavno je patentirao i izradio prototip strelice za vađenje krvi iz tijela životinja koje se također ispaljuju iz te puške. Ispaljena strelica zadržava se na tijelu životinje dok se ne napuni krvlju i potom sama ispadne. Kako bi se lakše pronašla, odnosno kako se ne bi zagubila, na sebi ima i odašiljač. Taj projekt strelica, koje se mogu koristiti i za lov pasa lutalica, proglašen je najboljim projektom u okviru PoC 3 programa.

PoC podupire inovativne koncepte za poduzetnike, podupire pretkomercijalne aktivnosti u početnoj fazi razvoja novih proizvoda, usluga i tehnoloških procesa, s ciljem pružanja potpore u ranoj fazi razvoja inovacija, kako bi se pomogao i usmjerio daljnji razvoj i smanjio rizik investicije u kasnijoj fazi. U to je uključena i naša REDEA te BICRO koji, u suradnji s prepoznatim centrima, dodjeljuje bespovratna sredstva na konkurentnoj osnovi, odnosno najbolje ocijenjenim projektima do 70% ukupnih troškova projekta.

Bravo na inicijativi! U iščekivanju smo masovnije proizvodnje...

Medjumurje.hr, V.V.