Zavod za zaštitu prirode Slovenije smatra da njihov Lovački savez ne djeluje u javnom interesu

Napisao/la  Ponedjeljak, 07 Travanj 2014 00:48

Slovenija-ptice 1Zavod za zaštitu prirode pri Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja traži provjeru utemeljenosti statusa kojeg ima Slovenski lovački savez kao organizacija koja djeluje u javnom interesu. Na Zavodu je razmatranje prijedloga o razvrstavanju sedam vrsta ptica i čaglja u divljač kojeg je dao Lovački savez Slovenije. Predložene vrste ptica su zaštićene vrste i nalaze se na „crvenom popisu“. Zavod stoga smatra da ovim prijedlogom Lovački savez ne zastupa interese očuvanja prirode, da krši Zakon o udrugama i Zakon o očuvanju prirode.

Slovenija-ptice 1

Zavod za zaštitu prirode pri Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja traži provjeru utemeljenosti  statusa kojeg ima Slovenski lovački savez kao organizacija koja djeluje u javnom interesu. Na Zavodu je razmatranje prijedloga o razvrstavanju sedam vrsta ptica (golub grivar, patka kržulja, crna liska, tetrijeb ruševac, šljuka bena, kozica) i čaglja u divljač kojeg je dao Lovački savez Slovenije. Predložene vrste ptica su zaštićene vrste i nalaze se na „crvenom popisu“.

Zavod stoga smatra da ovim prijedlogom Lovački savez Slovenije ne zastupa interese očuvanja prirode, da krši Zakon o udrugama i Zakon o očuvanju prirode. Prema Zakonu o udrugama, Savez treba djelovati u javnom interesu kroz određene aktivnosti, a prema Zakonu o očuvanju prirode organizacije bi, djelujući u interesu javnosti, trebale raditi na očuvanju prirode, promicanju zaštite prirode i edukaciji. Smatra da su određeni prijedlozi o lovidbi i lovostaju Lovačkog saveza protivni suvremenom odnosu prema prirodi i da bi njihovo provođenje dovelo do izumiranja vrsta.

Slovenija-ptice 2

Slovenski lovci opovrgavaju tu odluku i navode njihovu ulogu u projektima zaštite vuka i risa. Lovci smatraju da ih se diskreditira samo na temelju prijedloga. Pozivaju interesne skupine i zainteresiranu javnost na sastanak kako bi se mišljenja argumentirano predočila. Kako je propisana procedura za dobivanje statusa organizacije koja djelujr u javnom interesu, tako je i propisana procedura za povlačenje tog statusa. Lovački savez smatra da samo nadležne institucije imaju pravo odlučiti djeluje li on u interesu javnosti ili ne. Ukoliko bude odlučeno da ne djeluje u javnom interesu, Lovački savez će poštovati tu odluku.

Lovac.info, prema Delo.si, D.J.
Zadnja izmjena Petak, 04 Travanj 2014 18:41