Na vidiku su promjene u načinu ocjenjivanja trofeja divljači

Napisao/la  Ponedjeljak, 31 Ožujak 2014 00:36

budakezsi CIC2U sjedištu Međunarodnog savjeta za lovstvo i zaštitu divljači (CIC) u Budakezsiu nedaleko Budimpešte 25. ožujka održan je sastanak s predstavnicima sedam zemalja članica o pravilima ocjenjivanja trofeja divljači. Najviše rasprave bilo je oko trofeja rogova jelena običnog a zatim i rogova srnjaka. Primjedbe bi se trebale uvažiti i ugraditi u postojeća pravila i poslužiti kao korektura predloženim formulacijama. Na prijedlog Hrvatske u knjigu bi se trebalo ugraditi i pravila za ocjenu krzna što do sada nije bilo u planu.

budakezsi CIC

U sjedištu Međunarodnog savjeta za lovstvo i zaštitu divljači (CIC) u Budakezsiu nedaleko Budimpešte 25. ožujka održan je sastanak s predstavnicima sedam zemalja članica o pravilima ocjenjivanja trofeja divljači.

S obzirom na različitosti koje postoje (a vezane su za države i primjenu formula) prije nekoliko godina izrađena je studija o ocjeni trofeja koja je predstavljena na Generalnoj skupštini CIC-a u Južnoafričkoj Republici, a koja je razmatrana i na prošloj skupštini u Budimpešti. Nakon što je dio zemalja dostavio primjedbe na predložene formulacije sastali su se i predstavnici lovačkih saveza iz Belgije, Danske, Češke, Francuske, Hrvatske, Slovenije i Srbije kako bi na konkretnim primjerima dale svoje primjedbe i komentare.

budakezsi CIC2Najviše rasprave bilo je oko trofeja rogova jelena običnog a zatim i rogova srnjaka. Primjedbe bi se trebale uvažiti i ugraditi u postojeća pravila i poslužiti kao korektura predloženim formulacijama.

Na prijedlog Hrvatske u knjigu bi se trebalo ugraditi i pravila za ocjenu krzna što do sada nije bilo u planu.

Osim konkretnih primjedbi zabilježena je i primjedba kako još uvijek nije dostavljena na uvid kompletna knjiga te da na taj način nitko nema cjelokupni pregled onog što na kraju izaći kao obvezujuće ako se prihvati. Primjedbe ugrađene u knjigu trebale bi biti stavljene na glasanje na Skupštini CIC-a koja se održava krajem travnja u Milanu i time bi nova pravila trebala ući u probno razdoblje.

HLS
Zadnja izmjena Ponedjeljak, 31 Ožujak 2014 20:09