Konferencija „Utjecaj politike gospodarenja na populaciju divlje svinje u jugoistočnoj Europi – stanje i budućnost“

Napisao/la  Ponedjeljak, 24 Ožujak 2014 00:09

prasciciMinistarstvo poljoprivrede u suradnji sa Hrvatskim lovačkim savezom organiziralo je konferenciju na temu "Utjecaj politike gospodarenja na populaciju divlje svinje u jugoistočnoj Europi – stanje i budućnost" koja se održala 21. ožujka 2014. godine u Osijeku. Tema je bila suradnja i zajedničko nastupanje u projektu kojim će se smanjiti štete nastale na poljoprivrednim kulturama uzrokovane divljim svinjama. Na konferenciji su sudjelovali pomoćnici ministra Davorka Hajduković i Domagoj Križaj, predstavnici ministarstava poljoprivrede i lovačkih saveza iz sedam država jugoistočne Europe.

vepar 1 0

Ministarstvo poljoprivrede u suradnji sa Hrvatskim lovačkim savezom organiziralo je konferenciju na temu "Utjecaj politike gospodarenja na populaciju divlje svinje u jugoistočnoj Europi – stanje i budućnost" koja se održala 21. ožujka 2014. godine u Osijeku.

Na konferenciji su sudjelovali pomoćnici ministra Davorka Hajduković i Domagoj Križaj, a tema je bila suradnja i zajedničko nastupanje u projektu kojim će se smanjiti štete nastale na poljoprivrednim kulturama uzrokovane divljim svinjama. Na konferenciji su sudjelovali predstavnici ministarstava poljoprivrede i lovačkih saveza iz sedam država jugoistočne Europe.

Pod nazivom "Utjecaj politike gospodarenja na populaciju divlje svinje u jugoistočnoj Europi – stanje i budućnost" (WIBOR) na projektu će se okupiti znanstvenici i stručnjaci sa fakulteta, instituta, lovačkih saveza, državnih šumarskih poduzeća i ministarstava. Rezultat suradnje će biti novi sustav praćenja i kontrole populacije divlje svinje kako bi se štete na poljoprivrednim kulturama smanjile za 10 posto, a početak projekta se planira početkom 2015. godine.

Projekt će biti financiran sredstvima državnih proračuna i lovačkih saveza svih zemalja regije te fondova Europske unije, a procijenjena vrijednost iznosi 3 do 5 milijuna eura za razdoblje od 3 i pol godine. Spomenuta konferencija će biti prigoda da se dogovore zajedničke aktivnosti i detalji projekta koji će se prezentirati Europskoj komisiji u cilju financiranja.

MPS.hr