Sve se više žena uključuje u lovce

Napisao/la  Subota, 08 Ožujak 2014 00:28

lovkinja 4U posljednjim godinama sve se više Amerikanki odlučuje provoditi vrijeme u šumama kako bi osigurale sviježe meso za obitelj. Iako muškarci čine veliku većinu od 13.7 milijuna lovaca u SAD-u, broj lovkinja je u porastu i u razdoblju od 2006. do 2011. je skočio za 25%! Sada lovkinje čine 11% ukupnog broja lovaca u SAD-u. Žene su sve neovisnije i polako im “sviće“ da se mogu okušati i u lovu. Pomoću lova žene mogu svojoj obitelji obezbjediti organsko meso iz slobodne prirode, koje je, uz to, i lokalno. 

lovkinja 7

U posljednjim godinama sve se više Amerikanki odlučuje provoditi vrijeme u šumama kako bi osigurale sviježe meso za obitelj. Iako muškarci čine veliku većinu od 13.7 milijuna lovaca u SAD-u, broj lovkinja je u porastu i u razdoblju od 2006. do 2011. je skočio za 25%! Sada lovkinje čine 11% ukupnog broja lovaca u SAD-u.

Mnogi gospodarski i državni odjeli povezani s menadžmentom prirodnih resursa počeli su organizirati radionice o streljaštvu i streličarstvu i potražnja za tim radionicama je velika – na listi čekanja su tisuće žena.

I trgovci su zabilježili povećan interes žena za lov – tvrtke poput SHE Outdoor Apparel, Cabela's, i Próis opskrbljuju žene ženskom lovačkom odjećom, opremom i sitnicama, a neki proizvođači lukova počeli su izrađivati manje i lakše lukove napravljene za ruke s kraćim rasponom.

Žene su sve neovisnije i polako im “sviće“ da se mogu okušati i u lovu. Dvije trećine žena kuha i čisti svaki dan (i 39% muškaraca) i žene provode trostruko više vremena radeći te poslove nego muškarci. Žene više potiču i održivu poljoprivredu i konzumiranje svježih, lokalnih namirnica. U mnogim dijelovima SAD-a meso dolazi sa posebnim farmi (zovu se industrijske farme) koje su koncentrirane samo u određenim dijelovima zemlje.

Lov zato nudi alternativu – žene mogu svojoj obitelji obezbjediti organsko meso iz slobodne prirode, koje je, uz to, i lokalno. Mnoge žene spominju i promjenu u načinu konzumiranja mesa i gledanja na meso kao namirnicu. Ljudi su se otuđili od prirode, kupuju meso u supermarketima i ne razmišljaju od kuda potječe. Lov je čin povezivanja s prirodom i na taj način.

Lovkinje navode da lov za njih nije samo nabavka hrane već i zbližavanje sa životinjama i prirodom. Pisac, Tovar Cerulli, bio je dugogodišnji vegetarijanac kada je odlučio postati lovac. Smatra da je prehrana „pravim“ mesom, koje je poteklo iz slobodne prirode, etički i održiv izbor. Lov nije štetan ako se odvija u uređenom, dobro upravljanom sustavu. On je čak i koristan jer sprečava prenapučenost životinja i smanjuje pritisak na stanište.

Postoji još jedan faktor: zabava. Lov je način na koji žene mogu provoditi vrijeme vani i uživati u prirodi zajedno sa svojim muževima i djecom, te im kasnije pripremiti hranjiv obrok koje su same ulovile.

 

National geographic, K.S., 11.13.