Makaranin lukom i strijelom krivolovio divlje svinje

Napisao/la  Srijeda, 05 Ožujak 2014 00:07

lov-lukomU nedjelju, 02. ožujka, oko 22 sata u u rubnom dijelu Makarske (Umac) zatečen je muškarac u krivolovu na divlje svinje i to lukom i strijelom. Šuškanja o krivolovu na području Biokova čuju se već neko vrijeme. Na glasove i tragove u lovištu reagirala su lovačka društva koja su se obratila makarskoj policiji. „U akciju smo krenuli nakon što smo primijetili tragove krivolova na području Biokova“, kaže Dragan Srzić, predsjednik Lovačke udruge “Biokovo” iz Makarske. „Dogovorili smo se i dobro organizirali, pa su u posljednje vrijeme lovci s policijom učestalo vršili ophodnju lovišta. Pokušavali smo krivolovce uhvatiti u više navrata, a ova posljednja ophodnja u nedjelju urodila je plodom.“

wildboar-bow-hunting 1

U nedjelju, 02. ožujka, oko 22 sata u u rubnom dijelu Makarske (Umac) zatečen je muškarac u krivolovu na divlje svinje i to lukom i strijelom.

Šuškanja o krivolovu na području Biokova čuju se već neko vrijeme. Na glasove i tragove u lovištu reagirala su lovačka društva koja su se obratila makarskoj policiji.

„U akciju smo krenuli nakon što smo primijetili tragove krivolova na području Biokova“, kaže Dragan Srzić, predsjednik Lovačke udruge “Biokovo” iz Makarske. „Dogovorili smo se i dobro organizirali, pa su u posljednje vrijeme lovci s policijom učestalo vršili ophodnju lovišta. Pokušavali smo krivolovce uhvatiti u više navrata, a ova posljednja ophodnja u nedjelju urodila je plodom.“

U nedjelju navečer uočen je automobil sakriven u šumi, a primijećena su i svjetla ručne baterije. Lovci su ga pratili, ali nisu htjeli prići krivolovcu jer nisu mogli pretpostaviti njegovu reakciju pa je pozvana policija. Kraj lovcima potpuno nepoznatog čovjeka zatečeni su luk i strijela (kako se ne bi čuli pucnji prilikom krivolova) i čovjek je odmah priveden. Lovačko društvo otkrilo je i nekoliko čeka na kojoj se divlje svinje hrane kukuruzom kako bi ih se lakše odstrijelilo.

Prema riječima lovaca, tragova o krivolovu je mnogo i on je postao pravi, organizirani biznis – divljačina se bez problema prodaje restoranima za vrlo dobru cijenu (za 100 kg divlje svinje navodno se može dobiti i 2500 kn). Za kazneno djelo krivolova predviđena je uvjetna kazna do godine zatvora.

Slobodna Dalmacija, A.D., 04.03.