Biti i lovac i zaštitar prirode

Napisao/la  Ponedjeljak, 03 Ožujak 2014 00:05

PrincWilliam 2William, vojvoda od Cambridgea i drugi po redu za britansko prijestolje, bio je počasni gost okupljanja svjetskih wildlife agencija u Londonu. Mnoge obrve su se uzdigle kada je princ Willam naveden kao gost budući da je vikend prije proveo loveći divlje svinje i jelene u Španjolskoj čime je na sebe navukao bijes protivnika lova. Što jedan „bezdušni gad koji ubija životinje“ ima raditi na konvenciji zaštitara životinja? Što si on umišlja? Počeli su protesti, prozivanja, javni manifesti zaštitara životinja. Zanimljivo je da je u obranu princa Williama stala je Jane Goodall, primatologija i zaštitarka koja je praktički svoj cijeli život posvetila izučavanju primata i njihovoj zaštiti.

PrincWilliam 1

William, vojvoda od Cambridgea i drugi po redu za britansko prijestolje, bio je počasni gost okupljanja svjetskih wildlife agencija u Londonu, koje su raspravljale o zaštiti ugroženih vrsta životinja

Mnoge obrve su se uzdigle kada je princ Willam naveden kao gost budući da je vikend prije proveo loveći divlje svinje i jelene u Španjolskoj čime je na sebe navukao bijes protivnika lova.

PrincWilliam 2Što jedan „bezdušni gad koji ubija životinje“ ima raditi na konvenciji zaštitara životinja? Što si on umišlja?

Zanimljivo je da je u obranu princa Williama stala je Jane Goodall, primatologija i zaštitarka koja je praktički svoj cijeli život posvetila izučavanju primata i njihovoj zaštiti. Zašto? Zato što ona, za razliku od mnogih aktivista, zna razliku između lova i krivolova. Lov nije nezakonit. Krivolov je.

Činjenica o lovu: love se samo one vrste kojih ima u dovoljnim količinama. U svim zemljama je to tako uređeno. To što lov uključuje i političku moć je neupitno, ali tek su nedavno prava životinja postala faktor u raspravama koje se koristi kako bi se debatiralo o klasnim razlikama među ljudima. To je ona famozna podjela na visoku i nisku divljač, ili „zašto bi samo plemstvo jelo srnetinu“.

Razlog tome preokretu ka pravima životinja je činjenica da mnoge vrste divljih životinja nestaju s lica Zemlje, pa tako i svaka javno eksponirana životinja (npr. polarni medvjedić Knut) postaje simbol svih životinja koje je čovjek ugrozio. 

Također je činjenica i da lov i zaštita idu ruku pod ruku i to su ljudi shvatili davno prije razvoja koncepta „zaštite prirode“ i „očuvanja prirode“. Vladari, lovci „visoke divljači“, odavno su shvatili da treba zaštititi životinje koje love jer u protivnom neće imati što loviti. Lovci shvaćaju da divlje biljke i životinje zahtjevaju iskonsku divljinu koju treba zaštititi. Zato nisu lovci glavni neprijatelji životinja već organizirani kriminal, krivolov i trafficking koji divlje životinje dovodi na sam rub izumiranja.

Prema tome, umjesto da protestiraju protiv lovaca, aktivisti zaštite životinja trebali bi poslušati Jane Goodall i usredotočiti svoj ​​bijes na ekonomske sustave i bogate, privilegirane zemlje „prvog svijeta“ koje su glavni pokretači krivolova i trgovine divljim životinjama.

Lovac.info, prema The Conversation, 14.02.
Zadnja izmjena Subota, 01 Ožujak 2014 17:10