Problemi u Kutarevu: PROPALA AKCIJA ‘ZEMLJA ZA MEDVJEDE’ Treba im 60.000 eura, prikupili samo 5000

Napisao  Četvrtak, 10 Listopad 2013 02:42

kuterevo medvjedi-KUTEREVO - Utočište za medvjede u Kuterevu zaista je u teškoj situaciji: trenutno ne može primiti ni jednu jedinu životinju!

Akcija “Zemlja za medvjede”, koju su pokrenuli ovo proljeće da bi prikupili potrebnih 60 tisuća eura za kupnju zemljišta i obnovu postojećih ograda, propala je. Skupili su samo pet tisuća eura. Toliko su dobili od posjetitelja koji su donirali nešto novca i kupovali suvenire.

Utočište Kuterevo ne može više primiti ni jednu jedinu životinju! Utočište za medvjede u Kuterevu zaista je u teškoj situaciji: trenutno ne može primiti ni jednu jedinu životinju!

Akcija “Zemlja za medvjede”, koju su pokrenuli ovo proljeće da bi prikupili potrebnih 60 tisuća eura za kupnju zemljišta i obnovu postojećih ograda, propala je. Skupili su samo pet tisuća eura. Toliko su dobili od posjetitelja koji su donirali nešto novca i kupovali suvenire.

kuterevo medvjedi-

Preživljavaju od donacija: osim posjetitelja, pomažu im i lokalni poduzetnici te udruga “Prijatelji kuterevskih medvjeda” iz Njemačke. No, to im je jedva dovoljno da prežive iz dana u dan, ali ne i za veliku investiciju.

- Snalazimo se nekako. Nije lako, jer preživljavamo od donacija i zahvaljujući radu naših volontera koji dolaze iz cijele Europe. Ali sad zaista trebamo pomoć: ako se nekom medvjedu u našoj zemlji nešto dogodi i treba ga zbrinuti, mi to ne možemo. Strepimo od dana kada će nas nazvati i reći da su pronašli ozlijeđenog medvjeda, a mi nećemo moći pomoći. Najgore je što smo jedini; zadnja stanica za nesretne medvjede. Ako mi ne možemo pomoći, životinja će biti eutanazirana, a to je najstrašnije što se može dogoditi - kaže voditelj Ivan Crnković Pavenka.

Utočište je samoodrživo: hranu volonteri sade sami, kuhaju na štednjaku na drva koja sami prikupljaju, piju kišnicu... Osim toga, vode posjetitelje u obilazak, kuhaju, brinu o vrtu, uređuju prostor.

Hranu za medvjede često dobivaju: u vrijeme našeg posjeta grupa volontera otišla je u susjedno selo brati šljive. Često ih tako zovu da dođu po neprodano voće i povrće, čime se hrane životinje. Da nije dobrote pojedinaca i povremene pomoći općine, teško da bi sami uspjeli.

Trenutno se u azilu nalazi devet medvjeda: tri mlada i šest odraslih. Utočište će im biti dom sve dok ne uginu, jer u divljini ne bi preživjeli. Dosad su iz azila puštena samo dva medvjeda i to nakon procjene da mogu preživjeti u prirodi.

U Kuterevu se nalazi i medvjed Tomica, koji je prije dvije godine gladan i uplašen lutao selima Gorskog kotara, a o kojem je Jutarnji list već pisao. Tomica je zapravo ženka i danas se ta četverogodišnja medvjedica zove Mlada Gora.

- U svemu nam pomažu volonteri. Ovo ljeto znalo ih je biti i po stotinu dnevno. Ja sam kao volonterka došla prije tri godine iz Novog Sada i ostala živjeti u Kuterevu - kaže Helena Poučki, koordinatorica volontera.

Izvor: Jutarnji list 9. 10. 2013 | Autor: Zrinka Korljan
Zadnja izmjena Četvrtak, 10 Listopad 2013 02:51