Razvojna agencija: Karlovac ponovno treba postati centar lovnog i ruralnog turizma

Napisao  Srijeda, 20 Srpanj 2011 14:53
Prezentacija u Obrtničkom centru

 

Grad Karlovac i Karlovačka županija ponovno bi mogli postati najjače središte lovnog turizma u Hrvatskoj. Potencijali su ogromni, a neiskorišteni no na dobrom smo putu da se vratimo na stare staze. Ovo je, naime, zaključak današnjeg skupa u organizaciji Razvojne agencije Karlovačke županije na kojem je prezentiran projekt revitalizacije ove turističke grane koja bi, po mišljenju direktora Viktora Šegrta, mogla u lokalnu kasu donijeti popriličnu masu eura....

foto Veleučilište Karlovac, studij lovstva (www.vuka.hr)

Grad Karlovac i Karlovačka županija ponovno bi mogli postati najjače središte lovnog turizma u Hrvatskoj. Potencijali su ogromni, a neiskorišteni no na dobrom smo putu da se vratimo na stare staze. Ovo je, naime, zaključak današnjeg skupa u organizaciji Razvojne agencije Karlovačke županije na kojem je prezentiran projekt revitalizacije ove turističke grane koja bi, po mišljenju direktora Viktora Šegrta, mogla u lokalnu kasu donijeti popriličnu masu eura.

- Lovstvo je na ovom području oduvijek imalo važnu socijalno – ekonomsku ulogu dok, koliko je to bilo, dovoljno pokazuju podaci od prije rata, rekao je Šegrt. Kako je prezentirao, na području 12 lovnih jedinica na području grada Karlovca sva je već davne 1988. godine inkasirala oko 54 tisuća njemačkih maraka što bi se u današnjim okolnostima moglo prebaciti u približno toliko eura.

Današnja prezentacija u Obrtničkom centru

Po europskim pokazateljima, svaki hektar lovišta ruralnog prostora kroz lovišta vrijedi oko 120 eura što bi se u slučaju Karlovačke županije i 240 tisuća neobrađenog ruralnog prostora mu visini oko moglo valorizirati u visini oko 30 milijuna eura.

- Pitanje je kako oživjeti ruralne krajeve te kako na njima ostvariti radna mjesta. Potencijala sigurno ima i kroz ovu granu. Trenutno bez problema možemo primiti klijentelu iz Italije, Austrije, Njemačke dok bi približno 300 lovaca koji su inače vrlo zahvalni turisti s visokom platežnom moći puno doprinjelo, rekao je Šegrt.

Ivan Vučić i Viktor Šegrt

- Stariji se sjećaju koliko je dobiti bilo od lovaca u Karlovcu, Ogulinu, Vojniću. Hotel Josipdol je sagrađen upravo zbog lovaca koji su dolazili u svrhu lovnog turizma, podsjetio je župan Ivan Vučić.

Projekt revitalizacije lovstva uklopljen je u razvojnu strategiju dok je jedan od prvih projekata u nizu otvaranje “fazanerije” za potrebe lovnog turizma. Uskoro će biti otvoren natječaj dok je spremna i financijska pomoć u ovom projektu.

KAportal.hr | 20 .7. 2011.

Zadnja izmjena Srijeda, 22 Veljača 2012 13:58