U lov dolaze Dalmatinci, ali i Francuzi i Englezi

Napisao  Utorak, 08 Veljača 2011 15:44

LOVNI TURIZAM: OŽIVLJENA TRADICIJA U POŽEŠKO-SLAVONSKOJ ŽUPANIJI

POŽEGA - Iako Lovački savez Požeško-slavonske županije okuplja više od dvadeset lovačkih društava s gotovo 1.400 lovaca, lovni je turizam nedovoljno razvijen. Zato pojedina lovačka društva sve više ulažu u uređenje lovačkih kuća za smještaj gostiju, ali i samih lovišta. Među njima je i Lovačko društvo Psunj iz Orljavca... 
POŽEGA - Iako Lovački savez Požeško-slavonske županije okuplja više od dvadeset lovačkih društava s gotovo 1.400 lovaca, lovni je turizam nedovoljno razvijen. Zato pojedina lovačka društva sve više ulažu u uređenje lovačkih kuća za smještaj gostiju, ali i samih lovišta. 
Među njima je i Lovačko društvo Psunj iz Orljavca. Uz stalnu skrb o divljači lovci su sagradili i novi objekt jer napodručju
Tridesetak grupnih lovova godišnje
“Lovni turizam u Požeško-slavonskoj županiji zapravo je dio tradicije te u posljednjih nekoliko godina bilježi porast. Komercijalni lov, koji je za Turističku zajednicu najznačajniji, organiziraju lovačka društva, a preko turističkih agencija koje nude takve aranžmane. Što se tiče domaćih gostiju, prednjače Dalmatinci i gosti iz Zagreba, a od stranaca najviše je Slovenaca, Austrijanaca, Francuza, Engleza i Talijana”, doznajemo od Maje Jakobović, voditeljice županijskog Turističkog ureda. Na području Požeško-slavonske županije godišnje se tridesetak puta organiziraju komercijalni, grupni lovovi, te isto toliko pojedinačnih. Svjesna da je to premalo, Županija podupire sve projekte koji omogućuju razvoj lovnoga turizma.
 od posebne državne skrbi oni upravo u lovnom turizmu vide razvoj svojega kraja. Njihov trud sve češće prepoznaju i gosti koji tu rado dolaze.
- Lovište je prekrasno, a ljudi su gostoljubivi i druželjubivi. Posebno mi se sviđa dobra organizacija lova, ali i sigurnosne mjere. Ovdje svi poštuju red - kaže lovac Zlatko Mađeruh iz Grubišnog Polja.
Atraktivni lokaliteti na obroncima Psunja i Papuka svima su zanimljivi, a lovci iz Orljavca u brestovačkom kraju gospodare trima lovištima na površini od 11 i pol tisuća hektara. 
- Kroz lov otvaramo i druge oblike suradnje, pa i poslovne. Cilj nam je da se družimo i ugodno provedemo vrijeme. Kada je riječ o lovu, u našem lovištu gledamo da zaštitimo matični fond divljači i da odstrijelimo onoliko svinja koliko se smije lovno-gospodarskom osnovom. Sve je tomu podređeno, pa i grupni lovovi - ističe Željko Lokner, predsjednik LD-a Psunj iz Orljavca.
Među aktivnijim lovačkim društvima Požeštine je i LD Šljuka iz Pleternice, koje gospodari lovištem na površini većoj od četiri tisuće hektara na Babjoj gori.
- Imamo krasan lovački dom u čijoj se blizini nalazi i strelište za glinene golubove s dvjema olimpijskim streljanama. Naravno da smo zainteresirani za lovni turizam i tu su kod nas velike mogućnosti. Mislim da će se neke stvari pokrenuti tek osnivanjem specijalizirane agencije u požeškom kraju. Lovcima je teško organizirati bilo kakav turistički lov, a to ni zakon ne omogućuje - kaže Željko Kelić, član LD-a Šljuka.

Izvor: Glas Slavonije | 4.1.2011  | Verica REBRINA
Zadnja izmjena Srijeda, 22 Veljača 2012 13:58