Studenti lovstva na terenskoj nastavi u lovištu „Tramuntana" na otoku Cresu

Napisao  Nedjelja, 26 Prosinac 2010 11:11
Zajednicka-fotografija-nakon-uspjesnog-lova-120.jpg

Studenti 3. godine stručnog Studija lovstvo i zaštita prirode, 14. prosinca 2010. godine održali su terensku nastavu u lovištu „Tramuntana" na otoku Cresu u sklopu terenske nastave iz kolegija Uzgoj krupne i sitne divljači te kolegija Lovljenje divljači i lovačka etika.
U sklopu terenske nastave, domaćin L.D.„Orebica" Cres u suradnji s nastavnicima Studija organizirali su za studente pokazni lov na divlju svinju i jelene lopatare.
Terensku nastavu u  okviru kolegija „Lovljenje divljači i lovačka etika", vodio je Ivica Budor, nastavnik, vanjski suradnik na Odjelu lovstva izaštite prirode Veleučilišta u Karlovcu...

Studenti 3. godine stručnog Studija lovstvo i zaštita prirode, 14. prosinca 2010. godine održali su terensku nastavu u lovištu „Tramuntana" na otoku Cresu u sklopu terenske nastave iz kolegija Uzgoj krupne i sitne divljači te kolegija Lovljenje divljači i lovačka etika. U sklopu terenske nastave, domaćin L.D.„Orebica" Cres u suradnji s nastavnicima Studija organizirali su za studente pokazni lov na divlju svinju i jelene lopatare.  Terensku nastavu u  okviru kolegija „Lovljenje divljači i lovačka etika", vodio je Ivica Budor, nastavnik, vanjski suradnik na Odjelu lovstva izaštite prirode Veleučilišta u Karlovcu.

Lovište „Tramuntana" na otoku Cresu kojim gospodari lovačka udruga „Orebica" nalazi sena sjevernom dijelu otoka i površine je 5241 ha. Od divljači u lovištuobitavaju zec obični, fazan, jarebica kamenjarka, jelen lopatar, divlja svinjai muflon. Kako na Cresu ne postoje veliki predatori koji bi regulirali brojnostdivljači, prvenstveno jelena lopatara i divlje svinje, spomenute vrste imajuidealne uvjete za razmnožavanje te stooga zahtjevaju strogu kontrolu brojnostiod strane lovaca. Uz to su prisutne i mjere iskorjenivanja alohtone divljačikoje su, prije svega zbog zahtjevnog terena, vrlo teško provedive. O navedenoj,ali i o drugoj aktualnoj problematici gospodarenja krupnom divljači na otokuCresu studenti su se imali priliku upoznati u samom lovištu.

Nakonodavanja počasti divljači i čestitki sretnim lovcima, lovci lovačke udruge„Orebica" organizirali su za sve prisutne ukusan ručak u lovačkom domu.

 

Zajednicka-fotografija-nakon-uspjesnog-lova-540.jpg

Još jednom hvala lovcima lovačkog društva na prekrasnom gostoprimstvu i izuzetno kvalitetnoorganiziranoj terenskoj nastavi u njihovom lovištu.

 

Vedran Slijepčević

Zadnja izmjena Srijeda, 22 Veljača 2012 13:58