LOVCI PLATILI ZAHVAT Labud slomljenog krila četiri sata bio na operaciji

Napisao  Petak, 10 Prosinac 2010 04:20
Labuda slomljenog krila, koji je, odvojen od svojeg jata, bespomoćno ležao u lokvi nedaleko od jezera Mala solina u Zablaću, sigurne smrti spasila su dvojica lovaca. Labud je sada u improviziranom stacionaru za ptice u Veterinarskoj stanici Šibenik, pod paskom veterinara koji su mu sanirali otvoren lom na krilu.
 - Posljednjih godina Mala solina postala je omiljeno stanište labudova. Tijekom jeseni, zime i proljeća u njoj se nađe po nekoliko parova. U ponedjeljak ih je bilo čak 12. Jednog sam ugledao kako bespomoćno leži nedaleko od jezera. 
 
- Ovakve operacije koštaju oko tri tisuće kuna. Lovački savez Šibensko-kninske županije, bez imalo dvoumljenja, prihvatio je da plati troškove. Čim bude koliko-toliko spreman, labuda vraćamo njegovu jatu, kaže Marko Maričić. 
Labuda slomljenog krila, koji je, odvojen od svojeg jata, bespomoćno ležao u lokvi nedaleko od jezera Mala solina u Zablaću, sigurne smrti spasila su dvojica lovaca. Labud je sada u improviziranom stacionaru za ptice u Veterinarskoj stanici Šibenik, pod paskom veterinara koji su mu sanirali otvoren lom na krilu. - Posljednjih godina Mala solina postala je omiljeno stanište labudova. Tijekom jeseni, zime i proljeća u njoj se nađe po nekoliko parova. U ponedjeljak ih je bilo čak 12. Jednog sam ugledao kako bespomoćno leži nedaleko od jezera. 

 

Operacija labuda
Prišao sam mu i ugledao otvoren lom na krilu. Kako nemam auto, pozvao sam kolegu Krstu Grgasa Svirca da vidimo kako mu pomoći, kaže Zoran Marinković. 

 - Kad smo ga pridigli, jadnik je čudno huktao od bolova. Pažljivo smo mu vratili krilo na mjesto, pozvali Marka Maričića, direktora Veterinarske stanice u Šibeniku. Odmah je angažirao ekipu veterinara koji su sve spremili za kirurški zahvat, kaže Krste.

I, doista, bila je to vrlo ozbiljna operacija. Težak 9,8 kilograma, a vaganje je bilo nužno zbog određivanja koju dozu anestezije iskoristiti, labud je puna četiri sata proveo na operacijskom stolu. 

Po svim pravilima struke, kosti krila su posložili i učvrstili ih limenim pločicama veterinari Davor Crnogaća iEmil Ofner. 

 - Ovakve operacije koštaju oko tri tisuće kuna. Lovački savez Šibensko-kninske županije, bez imalo dvoumljenja, prihvatio je da plati troškove. Čim bude koliko-toliko spreman, labuda vraćamo njegovu jatu, kaže Marko Maričić.

 

MARIJAN DŽAMBO
09.12.2010. | 13:29
ŠIBENIK http://www.slobodnadalmacija.hr 
Zadnja izmjena Srijeda, 22 Veljača 2012 13:58