Jochen Borchert predsjednik lovačkog saveza Njemačke odstrijelio muflona

Napisao  Ponedjeljak, 11 Listopad 2010 18:36
PRVI LOVAC NJEMAČKE U LOVU KOD NASPredsjednik lovačkog saveza Republike Njemačke gsp. Jochen Borchert sa suprugom u svom prvom posjetu Hrvatskoj lovio s nama u lovištu Sveti Juraj muflona. Oduševljen organizacijom lova te nadasve lovištem i divljači okrunio je svoj posjet Senju trofejom muflona.

Na ovogodišnjem sajmu lova u Dortmundu Hrvatska je bila zemlja partner. Tom prilikom predsjednik HLS pozvao je predsjednika lovačkog saveza Njemačke gsp. Jochen Borcherta da posjeti Hrvatsku i upozna mogučnosti koje naša zemlja u lovno-turističkom smislu pruža. Nakon dolska u Zagreb i radnog posjeta sjedištu HLS-a u Nazorovoj, delegacija je krenula put Velebita tj. državnog lovišta Sveti Juraj kojim gospodari L.D. Jarebica iz Senja. 

Jochen Borchert predsjednik lovačkog saveza Njemačke odstrijelio muflona sa JiP agentom

PRVI LOVAC NJEMAČKE U LOVU KOD NASNa ovogodišnjem sajmu lova u Dortmundu Hrvatska je bila zemlja partner. Tom prilikom predsjednik HLS pozvao je predsjednika lovačkog saveza Njemačke gsp. Jochen Borcherta da posjeti Hrvatsku i upozna mogučnosti koje naša zemlja u lovno-turističkom smislu pruža. Nakon dolska u Zagreb i radnog posjeta sjedištu HLS-a u Nazorovoj, delegacija je krenula put Velebita tj. državnog lovišta Sveti Juraj kojim gospodari L.D. Jarebica iz Senja. Nakon kratkog raspremanja u lovačkom domu "Kesten" na Perdasima gsp. Borchert sa suprugom u pratnji prevodioca Marina iz Velikog Grđevca krenuo je put lovišta. Od jutra tamo su u pripremi bili Beza i Zurac. Pronaći i locirati dobrog muflona, to im je bio zadatak. Osmotren je 7 godina star muflon, trofejne snage oko 200 CIC točaka koji je prema našim kriterijima zrel za odstrel. Nakon isprobavanja puške u metu i vožnje do Lukova Otočkog nije preostalo baš mnogo vremena za lov. Polusatnim pirschom od samog mora u kanjon ispod Panosa gsp.Borchert je zajedno s pratiocima došao muflonima na 400-tinjak metara. Slijedilo je privlačenje i šuljanje po kamenitom terenu koje od lovca iziskuje veliki napor i koncentraciju. Daljina je smanjena na nekih 270 metara kada su ženke iz krda primjetile opasnost i počele zuriti u pravcu lovca. Tu si gdje si, na brzinu je Beza posložio nekoliko večih kamenja, ruksak i jaknu te namjestio lovca za hitac. Trebalo je čekati da muflon zastane u svojoj igri natjeravanja jedne ženke koja se tjera te da pokaže plečku. Bila je to igra živaca duža od 20-tak minuta, koje se u tim situacijama lovcu čine duge kao vječnost. Schisen!!! Prolomio se pucanj iz 300 Win. Magnuma. Grupa bježi, muflon za njima. Skaču preko suhozida visokog preko dva metra. Grlo nije pokazalo ništa. Nakon dvadesetak minuta, navođen od pratioca Beze, Zurac i Marin dolaze na mjesto gdje je muflon za vrijeme hica stajao. Pronalaze gdje je metak udario u stijenu i pokazuju lovcu i pratiocu. U trenu kada je lovac povlačio obarač muflon je krenuo i tako izbjegao metak. Visina i pravac odlični, no krvi nema. Ponovo je Diana bila naklonjena planini a ne lovcu.
Za svaki slučaj Zurac kreće kroz nekoliko kanjona dalje za grupom i gotovo u mrkli mrak javlja da je muflon zdrav i da mu je zaskok na muflonku jedina preokupacija. Trebat će okušati sreću ponovo sutra ako to protokol dozvoli jer sutra bi već trebali biti na Cresu u lovu na lopatare. Na povratku u dom predsjednik L.D. Jarebice, Željko Nekić sa suradnicima srdačno pozdravlja drage goste, te odmah gsp. Borchertu predlaže da se sutra rano ujutro ponovi lov jer bi svakako željeli da pored uspomena na nas i naše lovište, trofej muflona iz Velebitskog Podgorja krasi njegovu lovačku sobu. Lovac je bio oduševljen organizacijom lova, lovištem i viđenom divljači jer je u nekoliko sati boravka u lovištu vidjeo 50-tak grla divljači. Kako smo svi bili zauzeti pripremom morskih delicija za većeru sam gsp. Borchert nam se pridružio u kuhinji te čisteći rigu (rukola) za salatu, pričao o svom doživljaju lova na muflone kod nas.
Nakon što smo u pet,šest slijedova sljubljivali plodove mora s kontinentalnom Graševinom, nagrađen sam od predsjednika Borcherta usmenom zvjezdicom Michelinove kuhinje. Sa službenim protokolom je dogovoreno da se od nas polazi sutra oko podne a mi do tada što uspijemo. Odmah zovem Bezu i Zurca. Imate sutra vremena samo za jedan lov sve mora biti gotovo do 10 sati, i dajte sve od sebe.
DSC02630.JPGI dali su kao i uvijek 120 % od 100 mogučih. Beza je još za mraka bio u lovištu i pronašao muflona za odstrel a Zurac je doveo gosta i zapiršao ga na poziciju od kuda se moglo pucati. Greške se više ne ponavljaju. Precizan hitac na 220 metara oborio je muflona u vatri. Srdačan stisak ruke i čestitke lovnih pratioca te grančica za lovca i divljač, najljepše su dobro jutro zaljubljenicima u lov. I zato s punim pravom kažem: lovište Sveti Juraj ima najjaču ekipu lovnih pratioca na planinsku divljač i to mi nitko u zemlji a i šire osporiti ne može.

 

Izvor: http://www.jip-agent.com | J & P AGENT d.o.o. | 29.9.2010

Zadnja izmjena Srijeda, 22 Veljača 2012 13:58