Krađa divljači iz prirode

Napisao  Ponedjeljak, 24 Svibanj 2010 03:40
U povodu teksta objavljenog u "Večernjem listu" danas tj.  24. svibnja 2010., na zadnjoj stranici pod naslovom "Spasili lane Sunčicu" treba napomenuti da se protiv osoba koje iz prirode otuđuju divaljač podnesi kaznena prijava  zbog krađe divljači, a posebice ako je to kao u ovom slučaju na osobito okrutan način puštanjem  opasnih  pasa  vučjaka (njemački ovačar) 
Ovime opširnije upozoravamo javnost  o kakvim se kaznenim djelima radi kako bi  se eventualni budući pčinitelji obeshrabrili kao i s time   što su poduzeli nadležni organi da  se ovakva djela  ne bi ponavljala. Treba građane podsjetiti da je divljač vlasništvo Republike Hrvatske i  da je kao takva zaštićena posebnim propisima, osobito Zaknom o lovstvu, Zakonom o zaštiti prirode, te pravilnicima o lovostaji i uporabnosti pasa u lovu i td.,  te da se mladunčad divljih svojta  ne smije uzimati iz njihova staništa kaao niti odrasla divljač i ostale životinjske vrste. Također bi građane trebalo podsjetiti da divljač, u ovom primjeru srna, kad osjeti opasnost  bježi od mladih pokušavajući odvaratiti pozornost napadaća, što ne znači da ih nije napustila...
U povodu teksta objavljenog u "Večernjem listu" danas tj.  24. svibnja 2010., na zadnjoj stranici pod naslovom "Spasili lane Sunčicu" treba napomenuti da se protiv osoba koje iz prirode otuđuju divaljač podnesi kaznena prijava  zbog krađe divljači, a posebice ako je to kao u ovom slučaju na osobito okrutan način puštanjem  opasnih  pasa  vučjaka (njemački ovačar) 
Ovime opširnije upozoravamo javnost  o kakvim se kaznenim djelima radi kako bi  se eventualni budući pčinitelji obeshrabrili kao i s time   što su poduzeli nadležni organi da  se ovakva djela  ne bi ponavljala. Treba građane podsjetiti da je divljač vlasništvo Republike Hrvatske i  da je kao takva zaštićena posebnim propisima, osobito Zaknom o lovstvu, Zakonom o zaštiti prirode, te pravilnicima o lovostaji i uporabnosti pasa u lovu i td.,  te da se mladunčad divljih svojta  ne smije uzimati iz njihova staništa kaao niti odrasla divljač i ostale životinjske vrste. Također bi građane trebalo podsjetiti da divljač, u ovom primjeru srna, kad osjeti opasnost  bježi od mladih pokušavajući odvaratiti pozornost napadaća, što ne znači da ih nije napustila! 
 Također se, prema postojećim propsima, koji su donjeti zbog zaštite divljači i ostalih životinjskih vrsta,  u prirodu  ne smiju puštati psi bez povodca i brnjice te  nadzora vlasnika   jer   uništavaju divljač.  O ovome je već  bezbroj puta pisano u  "Večernjem listu" , "Lovačkom vjesniku"   ali i ostalim novinama a na to je  puno puta upozoravao  i Hrvatski lovački savez kao i nadležna ministarstva, ali nije na odmet da o svemu tome ponovo pišu i Vaše novine, a nadam se da će se o ovom barbaskom činu oglasiti i nadležne institucije kao i udruge za zaštitu prirode.
Lovac Marijan Lekić
 

BAMBI U VEČERNJAKU Zora Vovk iz Jareka Podsusedskog pronašla je deset dana staro lane

Lane Sunčicu od lovaca spasili vučjak i seterica

ZAGREB - Zora Vovk, iz Jareka Podsusedskog, inače dugogodišnja Vjesnikovka daktilografkinja, u subotu poslijepodne pronašla je u vinogradu nedaleko svoje kuće desetak dana staro lane.

- Pronašli su je zapravo moji psi, vučjak Nero i seterica Nera. Krenula sam s njima u šumu jer sam po tko zna koji put ponovno ondje, nadomak naših kuća, čula pucnjeve iz lovačkih pušaka. Psi su istrčali iz gustiša i, imala sam što vidjeti, Nero je u zubima nosio srnicu - ispričala nam je uzbuđena gospođa Zora.

- Znala sam da je ne smijem dirati jer će je majka odbaciti osjeti li ljudski miris na njoj, no tako je stršno kričala da sam je otela psu iz zubi i umotala u vestu. Prepoznala sam da je to lane koju sam znala s majkom u zoru viđati u vinogradu, no bojim se da su lovci ustrijelili majku i da je mala ostala sama - uzbuđena je Zora Vovk, inače velika ljubiteljica životinja koja udomila četiri psa i dvije odbačene mačke.

Lane, koje je jučer več dobilo ime - Sunčica - gospođa Zora odvezla je na Veterinarski fakultet, no dežurni joj je, kaže, odgovorio kako o srnama ne zna ništa. Sunčica je sa svojom privremenom udomiteljicom stigla i do redakcije Večernjeg lista, a danas bi je trebao pregledati veterinar Bruno Ljolje.

- Željela bih je zadržati, ako je ikako moguće, jer uvjete imam - odlučna je gospođa Zora koja je požurila kupiti bočicu i kozje mlijeko za svoju novu štićenicu. Izvor: vecernji.hr Piše: Tanja Božić

 

bambi-zora.jpg

 

Zadnja izmjena Srijeda, 22 Veljača 2012 13:58