Bespravno gradili lovački dom jer lovci nisu imali prostor

Napisao  Petak, 19 Ožujak 2010 03:21
novi-list-lovacki-dom.jpgRIJEKA – »Ako me pitate za izgradnju lovačkog doma »Čudnić« u Čavlima, mogu samo kazati da je odluka o davanju 200.000 kuna proračunskih novaca, odnosno sredstava kapitalne donacije, bila sukladna odluci Općinskog vijeća, a potom i Poglavarstva Općine Čavle, kazao je jučer načelnik Općine Čavle Željko Lambaša (50), iznoseći obranu na optužni prijedlog da je kao službena osoba nesavjesno postupao u obavljanju službe.
Osim načelnika Lambaše, optužnim prijedlogom Općinskog državnog odvjetništva obuhvaćen je i Velimir Radetić (56), bivši predsjednik Lovačkog društva »Jelen«. Radetić se tereti da je od studenoga 2004. do konca travnja 2005. godine u svojstvu predsjednika Društva, premda znajući da nema građevinske dozvole, rukovodio i organizirao izgradnju lovačkog doma.

novi-list-lovacki-dom.jpgRIJEKA – »Ako me pitate za izgradnju lovačkog doma »Čudnić« u Čavlima, mogu samo kazati da je odluka o davanju 200.000 kuna proračunskih novaca, odnosno sredstava kapitalne donacije, bila sukladna odluci Općinskog vijeća, a potom i Poglavarstva Općine Čavle, kazao je jučer načelnik Općine Čavle Željko Lambaša (50), iznoseći obranu na optužni prijedlog da je kao službena osoba nesavjesno postupao u obavljanju službe. Osim načelnika Lambaše, optužnim prijedlogom Općinskog državnog odvjetništva obuhvaćen je i Velimir Radetić (56), bivši predsjednik Lovačkog društva »Jelen«. Radetić se tereti da je od studenoga 2004. do konca travnja 2005. godine u svojstvu predsjednika Društva, premda znajući da nema građevinske dozvole, rukovodio i organizirao izgradnju lovačkog doma. Radetić je rekao kako je 200-tinjak članova Društva odavno tražilo adekvatne prostorije, pa i ne čudi da su dom podigli u roku tri mjeseca, a tek onda saznali da je država vlasnik parcele na kojoj je dom sagrađen. Na pitanje sutkinje Gordane Denone Kusijanović u kojoj je fazi trenutačno dom, Radetić je odgovorio da se i dalje nadaju ishodovanju građevinske dozvole, precizirajući da je on danas samo član, a sve aktivnosti vezane za ishodovanje dozvola nalaze se u rukama aktualnog predsjednika »Jelena« Marinka Linića. Podsjetio je da imaju novac, koji će ako bude potrebno, vratiti Općini Čavle.

U međuvremenu, od 24. veljače 2006. godine svi radovi na izgradnji doma su stali jer je Uprava za inspekcijske poslove s tim danom izdala rješenje kojim se naređuje uklanjanje izgrađene lovačke kuće.

Lambaša je optužen da je postupao suprotno Statutu Općine Čavle, jer je novac doniran bez prethodne provjere opravdanosti i zakonitosti, premda je Služba za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, graditeljstvo, uskratila Općini Čavle izdavanje lokacijske dozvole za gradnju Doma još 2. rujna 2004. godine. Prema optužnici, šteta koja je prouzročena izgradnjom za proračun Općine Čavle iznosi oko 390.000 kuna, iako je načelnik tijekom obrane naglasio da štete za općinu nema. »Htjeli smo napraviti korisno djelo za sve nas. Udruga postoji 60 godina, nisu imali nikakav prostor, a mi kao općina niti smo bili investitori niti bili dužni ishodovati dokumentaciju. Ugovorom smo obvezali Lovačko društvo da ako dođe do nekih loših radnji, dužni su vratiti kapitalnu donaciju, objasnio je načelnik Lambaša.

Pročelnica upravnog odjela Općine Čavle, Hedviga Sinko, potvrdila je izjave načelnika kako nisu provjeravali može li LD »Jelen« dobiti lokacijsku ili građevinsku dozvolu. »To zemljište je prema prostornom planu bilo predviđeno za izgradnju, a Republika Hrvatska se naknadno uknjižila kao vlasnik«, svjedočila je pročelnica. Suđenje se nastavlja.

Izvor: www.novilist.hr | 18.03. 2010 | Autor: S. KLEVA

Zadnja izmjena Srijeda, 22 Veljača 2012 13:58