Mediteranskim sisavcima prijeti istrebljenje

Napisao  Ponedjeljak, 26 Listopad 2009 18:15

iucn-logo.pngMALAGA, 15. rujna 2009. (Hina/dpa) - Šestini mediteranskih sisavaca prijeti istrebljenje, priopćila je u utorak Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN).

U studiji UICN-a, objavljenoj u Malagi, procjenjuje se stanje 320 sisavaca, bez kitova i dupina. Sisavce ugrožavaju poljoprivreda, lov, stupice i druge agresivne vrste. Glodavcima, šišmišima, rovkama, ježevima i krticama sve se više uništavaju staništa zbog poljoprivrede, zagađenosti, klimatskih promjena i urbanizacije, pokazala je studija.

Posebice su ranjivi veliki biljojedi, primjerice jelen, i mesožderi, a sredozemni tuljan i iberijski ris krajnje su ugroženi. Na području Sredozemlja već su nestali mezopotamski lopatar i obični vodenkonj.

Među ugroženim vrstama na Sredozemlju dvadeset ih je jedinstveno i postoji samo na tom području.

- Kako bi osigurali preživaljavanje velikih sisavaca, biljojeda i mesoždera na Sredozemlju moramo obnoviti staništa i hranidbene lancem -  rekla je Helen Temple koautorica studije.

- Moramo potaknuti ljude da prihvate velike grabežljivce, poboljšaju upravljanje zaštićenim područjima i dosljednije provode zakone glede lova -  objasnio je.

 

Zadnja izmjena Srijeda, 22 Veljača 2012 13:58