U manje od 24 sata na hrvatskim prometnicama stradala su dva srnjaka, lisica i medvjed

Napisao  Nedjelja, 18 Listopad 2009 02:30
U manje od 24 sata na hrvatskim prometnicama stradala su dva srnjaka, lisica i medvjed. Dok su tri bliska susreta čovjeka i divljih životinja (lisica i srnjak koji su udareni na staroj cesti Rijeka-Zagreb, iako ranjeni, pobjegli su u šumu, kao i srnjak pregažen na Viškovu) završila bez težih posljedica, medvjedica teška 60 kilograma i stara dvije godine na koju je u četvrtak oko 22 sata kod tunela Hrasten na dionici autoceste A6 Oštrovica-Vrata naletio 25-godišnji Delničanin, odmah je uginula...

U manje od 24 sata na hrvatskim prometnicama stradala su dva srndaća, lisica i medvjed. Dok su tri bliska susreta čovjeka i divljih životinja (lisica i srndać koji su udareni na staroj cesti Rijeka-Zagreb, iako ranjeni, pobjegli su u šumu, kao i srndać pregažen na Viškovu) završila bez težih posljedica, medvjedica teška 60 kilograma i stara dvije godine na koju je u četvrtak oko 22 sata kod tunela Hrasten na dionici autoceste A6 Oštrovica-Vrata naletio 25-godišnji Delničanin, odmah je uginula.

truplo-medvjedice-preuzeli-lokalni-lovci-a-stetu-placaju-cestari.jpg

Truplo medvjedice preuzeli lokalni lovci, a štetu plaćaju cestari

 
Izmijenjeni zakon
Nesvakidašnja i pomalo bizarna nesreća na lice mjesta je, osim policije, odmah privukla i lovce LD-a “Tuhobić” s Krasice kraj Rijeke na čijem se lovištu i dogodila. Prema zakonu, lokalno lovačko društvo preuzima medvjedovo truplo i čini s njim što hoće - u ovom, kao i u većini slučajeva, tvrdi predsjednik LD-a “Tuhobić” Ivica Bakarčić, medvjeđe krzno bit će preparirano, a meso “iskorišteno”.

I dok bi, primjerice, prije dvije godine, lovci morali platiti i štetu na vozilu, izmijenjeni Zakon o lovstvu zaštitu sudionika u prometu i financijski teret prebacuje na Županijske uprave za ceste, gradove i općine. Darko Miloš, stručni suradnik za sigurnost prometa u ŽUC-u Primorsko-goranske županije, tvrdi da je problem vrlo složen, a dijalog između uprave i 38 lovačkih društava u županiji otežan.

Pritisak suda i lovaca
- Situacija je nebulozna - događa se da nas ljudi tuže i traže odštetu, dok nas s druge strane lovci pritišću da postavimo čitavo “brdo” cestovne signalizacije, što nije dugoročno rješenje, objašnjava Miloš.

 

 

Autor: Sandra Juničić/VLM | Izvor: Večernji.hr | 16.10.2009 | Foto: Pero Lovrović

 

Zadnja izmjena Srijeda, 22 Veljača 2012 13:58