Zabranjen malteški lov na ptice

Napisao  Utorak, 29 Rujan 2009 03:34
pheasant_1202.jpg Europski sud pravde presudio je u četvrtak da Malta krši europske propise nekoliko desetljeća starom tradicijom proljetnog lova na ptice. Već nekoliko godina malteški lovci u proljeće love grlice i prepelice, u takozvanom proljetnom lovu, usprkos tomu što europska direktiva o pticama jasno zabranjuje lov u to godišnje doba. Direktiva omogućuje izuzetke ako zemlje mogu dokazati da se ptice love samo u proljeće.

Pravni postupak protiv lova počeo je nakon ulaska Malte u EU-u 2004. U presudi je istaknuto da je broj ulovljenih ptica, naveden u vladinim podacima, nerazmjeran i da je lov prema propisima EU-a nedopušten. Ne očekuje se žalba na tu odluku....

  Europski sud pravde presudio je u četvrtak da Malta krši europske propise nekoliko desetljeća starom tradicijom proljetnog lova na ptice. Već nekoliko godina malteški lovci u proljeće love grlice i prepelice, u takozvanom proljetnom lovu, usprkos tomu što europska direktiva o pticama jasno zabranjuje lov u to godišnje doba. Direktiva omogućuje izuzetke ako zemlje mogu dokazati da se ptice love samo u proljeće.

Pravni postupak protiv lova počeo je nakon ulaska Malte u EU-u 2004. U presudi je istaknuto da je broj ulovljenih ptica, naveden u vladinim podacima, nerazmjeran i da je lov prema propisima EU-a nedopušten. Ne očekuje se žalba na tu odluku.

2913pheasant.jpg

Malteška vlada priopćila je da će poštovati odluku Europskog suda, a Malteški lovački savez optužio je vladu u La Valetti i Europsku komisiju da odstupaju od obećanja danih prije referenduma o ulasku u EU 2004. U pokušaju da smiri strasti, tajnik Lovačkog saveza Lino Farrugia rekao je kako Europski sud ne može oduzeti Malti pravo da se ubuduće prijavi za izuzeće.

 

Izvor: Hina | 12.09.09.

 

Zadnja izmjena Srijeda, 22 Veljača 2012 13:58