Odzvonilo lovokradicama na području PP Prelog

Napisao  Utorak, 23 Lipanj 2009 04:49
policija-lovokradice-prelog-m.jpg

PRELOG- Jedan od dijelova policijskog djelovanja i rada, u sklopu preventivnih aktivnost na području Policijske postaje Prelog, uzorno je uspostavljena suradnja policije i lovačkih društava donjomeđimurskog područja.

Načelnik Policijske postaje Prelog Zdravko Kolarić kaže kako su ta lovišta vrlo dobro zaštićena, ne samo od lovočuvara i policijskih odlazaka na njih. Postoji i treći vid zaštite, njihov zajednički obilazak koji je posebno izražen u vrijeme lovostaja jer, kako kaže, lovokradica je oduvijek bilo i uvijek će ih biti, a takvi obilasci pokazali su se najefikasnijima. Posebno su koncentrirani na postavljene zamke za visoku divljač i ljude koji odlaze na lovišta s vatrenim oružjem...

PRELOG- Jedan od dijelova policijskog djelovanja i rada, u sklopu preventivnih aktivnost na području Policijske postaje Prelog, uzorno je uspostavljena suradnja policije i lovačkih društava donjomeđimurskog područja.

Načelnik Policijske postaje Prelog Zdravko Kolarić kaže kako su ta lovišta vrlo dobro zaštićena, ne samo od lovočuvara i policijskih odlazaka na njih. Postoji i treći vid zaštite, njihov zajednički obilazak koji je posebno izražen u vrijeme lovostaja jer, kako kaže, lovokradica je oduvijek bilo i uvijek će ih biti, a takvi obilasci pokazali su se najefikasnijima. Posebno su koncentrirani na postavljene zamke za visoku divljač i ljude koji odlaze na lovišta s vatrenim oružjem.


- U dosadašnjim akcijama nismo zatekli lovokradice, ali na žalost, pronašli smo zamke koje su jednako opasne, kao i ljudi s vatrenim oružjem - kaže Kolarić. Pronađene zamke se uništavaju, pa je u ovogodišnjem razdoblju zabilježeno desetak takvih nedjela. Ističe tamne brojke - pronalaske već uhvaćene divljači koja je najčešće u fazi raspadanja, pa je teško utvrditi na koji je način stradala. Lovci je tada najčešće ni ne prijavljuju, no na svaku takvu njihovu prijavu policajci odlučno kreću u pronalaženje počinitelja kojima je teško dokazati nedjelo. Problem ne postoji kada su lovokradice zatečene u akciji, odnosno njihova vozila u lovištu i oružje i divljač u njima.


- Pojačana prisutnost policajaca na lovištima upozorenje je drskima koji dižu ruku na divljač, uništavaju njen fond koji moramo štititi kao oko u glavi jer postoji višestruk atak na njihovo postojanje - pohvalno će o suradnji Ljubomir Grgec, predsjednik Lovačkog saveza Međimurske županije. Ističe njihovu veliku pomoć kod naleta vozila na divljač i obrnuto. Policajci su ti koji obavještavaju predstavnika lovačkog društva na čijem je području vozilo stradalo, a divljač učinila štetu, što olakšava i njenu nadoknadu.

 

policija-lovokradice-prelog.jpg

 

Suvremena oprema
Kolarić ističe kako su odsada policajci besprijekorno opremljeni za pronalaženje krivolovaca noću, odnosno u njihovom terminu. Nerijetko koriste termovizijske uređaje za noćno osmatranje, a tu su i uređaji s infracrvenim zrakama koji pomažu identifikaciji osoba na lovištima u neprimjereno vrijeme.

Izvor: www.medjimurje.hr / Autor: M. Grubić / 23.06.2009
Zadnja izmjena Srijeda, 22 Veljača 2012 13:58