Lov u bijeloj, ledom okovanoj, Posavini

Napisao/la  Ponedjeljak, 12 Siječanj 2015 01:50

Temperature debelo u minusu, snijega taman koliko treba i poziv za prvi ”bijeli” lov u 2015. godini! Poziv je stigao iz najmlađe udruge u Sisačko-moslavačkoj županiji, LU Lonjsko polje Mužilovčica, osnovane u ožujku 2013. godine kao nasljednik LU Fazan Kratečko.

U dogovoru sa tajnikom udruge, Draženom Poturicom, ujedno i tajnikom Lovačkog saveza Sisačko-moslavačke županije, dalo se naslutiti da sa jednakim žarom i svi članovi Udruge priželjkuju ovaj lov. Ugodna vožnja, sada bijelom Posavinom, dolazak u lovačku kuću, pozdravi uz blagdanske čestitke, i uz vatru razgovor prije početka lova......” da, dobro ste čuli, ovo ne samo da nam je prvi bijeli lov ove godine, nego i prvi lov u ovoj lovnoj sezoni”...počeo je razgovor, pomalo rezignirano predsjednik Udruge, Željko Strmić...

-Od samog početka sezone je sve pod vodom, poplave lovišta su kod nas normalne stvari, ali  ovo je stvarno previše. Negativno se odrazilo na fond divljači a samim tim i na gospodarenje cijelom udrugom... Uostalom vidjet će se putem do lovišta....

Naziv lovišta govori dovoljno, Lovište 13/9 Lonja, površine 6937 hektara, uvijek je imao status izuzetno bogatog lovišta, posebno zbog stalne jelenske divljači, te sada “nepostojećih” divljih pataka. Legendarni su bili odlasci na prelete u razljeve Lonje ,Trebeža i Save, no to više ne postoji kao lovačka i lovno- turistička mogućnost, budući da se lovište nalazi usred Parka prirode ” Lonjsko polje”. Unatoč tome, pored sitne divljači, fazana i zečeva, Udruga ima odobren odstrel preko 100 divljih svinja, 8 komada jelenske i 28 srneće divljači.

Udruga broji 60 članova, 45 matičnih i 15 pridruženih, koji se za sada uspješno nose sa prilično velikim financijskim obvezama, samo zakup lovišta je 140.000,00 kuna godišnje, što još više otežavaju izuzetno velike štete u lovištu od neprestanih poplava zadnje dvije godine.

Postrojavanje, podjela u nekoliko grupa, i odlazak  u lovište. I stvarno, čim se prešao nasip, otvorilo se nepregledno ledeno more, koje je presječeno samo prometnicom. Šuma također okovana ledom, ispod kojeg se voda djelomično povukla, i već na početku otežava kretanje prigona. Predsjednik Željko Strmić i lovnik Milan Mikulić su razvukli lovce , a tajnik Dražen Poturica poveo pogon i lov je počeo.

Naravno očekivani ishod je izostao, veća krda svinja jednostavno nisu na ovakvom terenu, punom vode i leda, ipak lov je i više nego uspješno završio, odstrijelom 3 vepra, od toga jednog i dobre trofejne vrijednosti. Jedno je sigurno, uz ovakvu razinu lovačke discipline, brojnost i kvalitete pasa, ovo je jedna od udruga koja sasvim sigurno ima lijepu lovačku budućnost.

LS Sisačko moslovačke, Boris Savić, 04.01.
Zadnja izmjena Četvrtak, 29 Siječanj 2015 16:13
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023