Lov na blagdan sv. Ivana u ”Šljuki“ Lekenik

Napisao/la  Petak, 02 Siječanj 2015 02:45

Tradicionalni lov LS Sisačko moslovačke županije na Ivanje, ove godine je održan  u organizaciji LU ” Šljuka” Lekenik. Osim dugogodišnje tradicije, tu je još jedan razlog: od ukupno 64 člana udruge, čak njih 25 zove se Ivan!.

”Šljuka ” Lekenik osnovana je još 1947. godine i tada je gospodarila znatno većom lovno gospodarskom površinom, a tadašnji predsjednik je bio Josip Hanževački. Danas Udruga gospodari sa lovištem III/12 KALJE, veličine 3500 hektara, tipičnog nizinskog lovišta. Za starije lovce Kalje je oduvijek bilo poznato kao bogato lovište, prvenstveno sa crnom divljači, što i danas potvrđuje činjenica da je po LGO predviđen odstrel 66 divljih svinja. Uz divlju svinju, osnovica lovno-gospodarske osnove je srneća te sitna divljač, a u zadnje vrijeme i sveprisutni čagalj.

Planovi udruge  su veliki, prije svega izgradanja nove lovačke kuće, što je trenutno u mirovanju, radi izrade novog prostornog plana općine Lekenik. Veliki problem u gospodarenju lovištem , je nizinska konfiguracija, tako da je samo tijekom ove godine gotovo cijelo lovište poplavljeno ni manje ni više nego 7 puta.

Već pomalo zaboravljeni zvuk pravog lovačkog roga, lovnika Branka Miličića, označio je postrojavanje okupljenih lovaca i dogovor za današnji lov. Dogovorena su dva kraća pogona, podjeljeni pogonići i štandt, i slijedi odlazak na mjesto lova.

Tijekom kraće vožnje lovištem koje je ispresjecano tvrdim šumskim putevima, vidljivo je bogatstvo lovno gospodarskih objekata, doslovno svakih 100-tinjak metara smjenjivale  su se čeke i hranilice za divljač.

 Pogon je podsjetio zašto se ovo lovište zove Kalje, cijelom dužinom štandta gazilo se po dubokom žitkom blatu, koje se ovde zadržava cijelu godinu, zadržavajući tako i divljač u samom lovištu. Nažalost, prvi prigon prošao je bez odstrijela, uslijedio je drugi u kojem je divljač pronađena , te je odstrijeljena jedna divlja svinja, stara krmača preko 200 kg.

Prigodni lov je je tako i lovački završen, iako je dan prije bilo osjetno uspješnije, sa 7 odstreljenih divljih svinja.

LS Sisačko moslovačke županije, 29.12., B.S.
Zadnja izmjena Četvrtak, 29 Siječanj 2015 16:13
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023