Južnoafrikanac odstrijelio medvjeda u Tršću

Napisao/la  Nedjelja, 30 Studeni 2014 00:55

U ponedjeljak, 17. studenog, u Split je doputovao J. Herholdt, znani kao Kotie, profesionalni lovac i menadžer nekoliko koncesija iz Južnoafričke republike.

Voditelj je lovišta u kojima je lovilo dosta lovaca iz Hrvatske. Glavni razlog njegovog posjeta je bio lov na medvjeda kojeg je organizirao potpredsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Mladen Balić ujedno i član naše udruge. Nakon formalnosti u Splitu uputili smo se u Gerovo gdje smo dočekani od gospodina Josipa Malnara. U Tršću obavljena je proba oružja koja je i potvrdila stopostotnu preciznost kalibra 7x65 R.

Ulazak u čeku bio je nešto prije 17 sati, a nakon nekog vremena tišine i mira zaista imalo što vidjeti. Već u 20 sati pojavio se prvi medvjed – ženka. Malo kasnije i jedan manji medvjed se motao oko mrciništa skoro sat vremena. Nešto prije ponoći pojavio se medvjed za kojeg je stručni pratilac procijenio da može biti odstrijeljen.

Nakon kraćeg ciljanja i čekanja da se životinja okrene, odapet je hitac, čulo se mumljanje, indikacija pogotka i bijeg. Obaveznih desetak minuta čekanja i krenulo se u potragu. Medvjed je pronađen mrtav dvadesetak metara dalje. Iznenadio je svojom ljepotom i bojom krzna, tamno smeđom, gotovo crnom.

Nakon fotografiranja životinja je ukrcana i odvedena u Tršće da bi sutradan ujutro uz sveprisutne goste i domaćine medvjed bio propisno oguljen i pripremljen za transport. Preliminarno mjerenje dalo je vrijednost krzna oko 280 točaka što znači da je u srebrnoj medalji. Gost je bio prezadovoljan organizacijom, smještajem i ljubaznošću svih koji su se angažirali.

Medvjed je uz svu dokumentaciju dostavljen preparatoru u Bjelovar koji će izraditi prostirku. Našeg gosta poveli smo po Hrvatskoj gdje se družio još nekoliko dana s brojnim poznanicima, mahom lovcima koji su lovili u njegovim lovištima u Africi, a i onima koji također to planiraju.

Đivo Ćurlica, tajnik Udruge safari lovaca Hrvatska
Zadnja izmjena Subota, 29 Studeni 2014 18:12
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023