Corvus Digital i Nivex Digital clip - on za bolji pogled u noć

Napisao  Petak, 04 Listopad 2019 10:02

Današnji razvoj noćnih pomagala za lov ide u dva smjera. Jedno su termovizijski uređaji, a drugo su digitalne noćne optike. 

Ljeto je na izmaku. Uskoro će se i uvjeti za lovne aktivnosti bitno promijeniti. Temperatura će pasti, noći zahladiti, a dani će biti sve kraći. Lov sa čeke odvijat će se uglavnom u uvjetima bez svjetla ili u potpunom mraku. Takav se lov u pravilu odvija u sumrak te nešto rjeđe u zoru. U oba slučaja vrijeme provedeno na čeki je u otežanim uvjetima vidljivosti, a ako uzmemo u obzir da će sa svakim danom sumrak padati sve ranije i noći biti sve duže, možemo zaključiti da za lovne aktivnosti pod dnevnim svjetlom nemamo previše vremena.

Novije generacije dnevnih optika, dalekozora, monokulara i dvogleda imaju gotovo svi odreda veliku svjetlosnu propusnost pa tako u sumrak i u vrijeme jake mjesečine pružaju korisniku – lovcu dovoljnu mogućnost za osmatranje i za odstrijel divljači. Međutim, u situacijama bez mjesečine u magli i mrklom mraku ostajemo bespomoćni. U takvim situacijama koristimo noćna pomagala koja su svakim danom sve naprednija i pružaju lovcu mogućnost osmatranja i lova u takvim uvjetima.

Kao što znamo, na području RH je uporaba noćnih ciljnika zakonom zabranjena. Međutim, suočeni sa opasnošću širenja afričke svinjske kuge Ministarstvo poljoprivrede RH između više poduzetih mjera donijelo je krajem 2018.-te godine i „Naredbu o smanjenju brojnog stanja pojedine vrste divljači“ objavljenu u NN 115/18. Ukratko, tom naredbom traži se smanjenje brojnog stanja divljači – divljih svinja do biološkog minimuma ovisno o lovnogospodarskoj osnovi svakog lovišta i područja u RH. U tu svrhu, uz prethodnu dokumentiranu suglasnost Ministarstva zaštite okoliša i energetike dopušta se upotreba optičkih ciljnika za noćni lov s mogućnošću elektroničkog povećavanja unutar zaštićenih područja i umjetnih svjetlećih naprava i naprava za osvjetljavanje cilja izvan zaštićenih područja. Navedena naredba je naravno na opće zadovoljstvo lovaca barem djelomično ozakonila uporabu noćnih ciljnika koja je u gotovo većini zemalja oduvijek i bila zakonski dopuštena. Naravno da je ta naredba i utjecala na povećanu prodaju takvih uređaja u RH.

Danas postoji široka lepeza noćnih optika i drugih pomagala za pogled u noć bez kojih bi lovcima i ljubiteljima prirode boravak u šumi nakon zalaza sunca bio nezamisliv. Gotovo sve novije optike za noć imaju mogućnost snimanja i fotografiranja te posjeduju čak i integrirane ili dodatne IC uređaje. U zadnje vrijeme osjetno su napredovale digitalne dan/noć optike, noćne optike koje se montiraju na dnevne, tzv. clip - te razni termovizijski uređaji. Što se termovizijskih optika tiče, iako im cijena iz dana u dan pada, još uvijek su cjenovno nedostupni većini lovaca.

Današnji razvoj noćnih pomagala za lov ide u dva smjera. Jedno su termovizijski uređaji, a drugo su digitalne noćne optike. U budućnosti svakako možemo očekivati razvoj i termovizijskih optika i digitalnih dan/noć optika, kao nasljednika klasičnih „noćnjaka“, čija cijena već pada i ispod cijene nekih dnevnih optika.

               Digitalne noćne optike (digitalni uređaji za noćno osmatranje) počele su se pojavljivati ​​na tržištu u XXI. stoljeću i stekle su popularnost u vrlo kratkom roku zahvaljujući relativno jednostavnoj strukturi i pristupačnoj cijeni. U usporedbi sa analognim uređajima, bitna je razlika što digitalni uređaji stvaraju sliku uz pomoć CMOS ili CCD senzora, a ne fotokatode. Praktički, mehanizam rada sličan je digitalnom fotoaparatu. Zahvaljujući ovoj strukturi digitalni uređaji za noćno osmatranje pružaju sasvim novu dimenziju osmatranja i naravno lova za što su prvenstveno namijenjeni. Između nebrojenih mogućnosti karakteristike su im i korištenja „dan / noć“, fotografiranje, snimanje videozapisa, posjedovanje laserskog daljinomjera te naravno korištenja u svojstvu ciljnika.   

U ovom članku odluka je pala za testiranjem dviju digitalnih dan/noć optika.

Riječ je Bjeloruskim proizvodima poduzeća Electrooptic iz Minska. Navedeni proizvođač je tipični ruski predstavnik, a mogli bismo čak reći tipični proizvođač „ruske škole“. Electrooptic se u nekoliko zadnjih godina uspješno probija na svjetsko tržište. Poznato nam je da su ruski proizvodi u tom segmentu možda i broj jedan po kvaliteti i performansama, a u ovom slučaju su i cijenom daleko ispod svojih konkurenata istih i čak onih slabije kvalitete.

Na testiranje su uzeta dva uređaja navedenog proizvođača koji po svojim karakteristikama spadaju u sam vrh dostupnih uređaja te vrste na tržištu. Radi se o digitalnom noćnom ciljniku Electrooptic Corvus Digital i digitalnom noćnom clip – on ciljniku Electrooptic Nivex Digital. Uređaje nam je u svrhu testiranja ustupila naša renomirana tvrtka „RUSAN HUNTING d.o.o.“ koja je ujedno i uvoznik uređaja za područje RH.

Oba su uređaja vrhunska u svojim kategorijama, oba se mogu koristiti kao uređaji za osmatranje u uvjetima smanjene vidljivosti i u noći, a mogu poslužiti i za lov kao dodatak pušci u uvjetima kada je dnevna svjetlost slaba ili je uopće nema. Slobodno možemo konstatirati da su oba dva uređaja zadnji krik tehnologije u tom području. Važno je napomenuti da svi uređaji koji su proizvedeni u Electroopticu imaju kučište od titan – aluminija što samo dodatno naglašava njihovu kvalitetu i robusnost. Vizualno gledajući oba uređaja su tipično „Ruska“ robusnog izgleda, pomalo zastarjelog dizajna, ali vrlo funkcionalna, jednostavna za rukovanje i tehnološki u samom vrhu trenutne svjetske ponude i aktualnih trendova.

Iskušavanje oba uređaja provedeno je u jednom prekrasnom planinskom lovištu središnje Like. Prekrasna, netaknuta priroda na više od 1000 m n/v bila je odličan „poligon“ za isprobavanje optika i njihovih performansi u stvarnim uvjetima.

Zadnji dani mjeseca kolovoza zadržali su visoke dnevne temperature i vrijeme bez padalina što je bilo upravo idealno za isprobavanje i testiranje dobivenih uređaja.

Digitalni noćni ciljnik

Electrooptic Corvus Digital

-       Leća: 50 mm

-       Senzor: CMOS 768x582 @9µm

-       Povećanje: 4x

-       Zaslon: HD OLED 1024x768

-       Izoštravanje dioptrije: -5/+3

-       Iluminator: 850nm

-       Detekcija: do 500m

-       5 memorija

-       5 vrsta končanica

-       Radna temperatura: -25°C do 50°C

-       Dimenzije: 218x103x72 mm

-       Težina: 600g

-       Zaštita uređaja IP66

Uređaj Corvus Digital posjeduje gotovo identične performanse kao i Nivex Digital, ali s tom razlikom da nije clip-on. Velika je prednost u tome što mu je ugrađena balistička funkcija koja pruža mogućnost nuliranja u nekoliko različitih daljina. Daljnji postupak ovisi ipak o vještini gađanja samog lovca.     

Digitalni noćni clip – on

Electrooptic Nivex Digital

-       Leća: 50 mm

-       Rezolucija: 768x582 @9µm

-       Optički zoom: 1x

-       Optički zoom na monokularu: 3x

-       Izoštravanje dioptrije na monokularu: -3/+3

-       Zaslon: HD OLED 1024x768

-       Iluminator: 850nm

-       Detekcija: do 500m

-       Radna temperatura: -25°C do 50°C

-       Dimenzije: 173x90x81 mm

-       Težina: 580g

-       Zaštita uređaja IPX6

               Po nekoliko različitih neovisnih istraživanja i anketa, Nivex Digital je najpopularnija digitalna noćna optika na tržištu EU u 2019. godini. Omjerom cijene i kvalitete nema konkurencijo na tržištu. Uređaj ima super osjetljiv senzor 1280x920 koji stvara crno / bijelu sliku na 1024x768 HD OLED zaslonu. Uz to je velika prednost što je u paket uključen najjači laserski iluminator koji Nivexu omogućuje oštru sliku, čak i u potpuno tamnom okruženju do 500 metara. Uporaba ovog clip-on proizvoda je jednostavna, a zahvaljujući preciznom 1x uvećanju, clip-on funkcija je precizna, a gađanje je također vrlo precizno, ali ipak također ovisno o vještini samog lovca.   

      Možda u komparaciji između ove dvije optike nije lako odlučiti koja je bolja, ali generalno gledajući zaključujemo kako clip – on verzija ostavlja dojam praktičnosti i pojednostavljenja cijelog postupka. Proizvođač navodi da za clip – on verziju nije potrebno upucavanje, međutim iz tvrtke „RUSAN HUNTING d.o.o.“ dobili smo informaciju kako ipak preporučuju da se izvrši upucavanje te da se na taj način eliminira mogućnost bilo kakvog odstupanja ciljnika i mete. Bitno je napomenuti da se Nivex Digital clip – on vrlo jednostavno montira na svaku dnevnu optiku koju nije potrebno skidati sa puške te je upravo u tome njegova prednost. Da bi se montaža na dnevnu optiku uspješno obavila, potrebno je imati odgovarajući adapter ovisno o širini tj. vanjskom promjeru objektiva dnevne optike. Adaptere proizvodi također poduzeće „RUSAN-MIKRON d.o.o.“. Ova optika je trenutno najpopularnija na tržištu. Njena popularnost ovisi prije svega o pogodnoj cijeni, ali također i o kvaliteti te tehničkim mogućnostima koje su u samom vrhu trenutne ponude takvih uređaja.

           

            Što se tiče uređaja Corvus Digital, on nije clip – on varijanta, ali je u par detalja sofisticiraniji i tehnološki jači od Nivex Digitala. Može se montira na pušku putem weawer ili picatiny šine ili nekog drugog nosača, ali i to ovisi o modelu puške. Taj problem i tako se rješava u poduzeću „RUSAN-MIKRON d.o.o.“ koje se bavi proizvodnjom i ugradnjom adekvatnih montaža kao i adaptera.

Možda se može zaključiti da je izbor između tih dviju optika ipak izraz osobnosti svakog od nas lovaca. Optike su vrlo slične, clip on varijanta je možda malo praktičnija, ali je zato Corvus Digital ipak malo kompaktniji i tehnološki jači sa više mogućnosti. U prilog tome govori i cijena koja je nešto niža za clip – on varijantu (Nivex Digital). Unatoč tome, činjenica je da Nivex Digital ima bolju potražnju i da je u ovoj godini najpopularniji u Europi po rezultatima nekoliko anketa.

      Nakon dvodnevnog boravka u lovištu i provedenih testiranja, zaključujemo kako se u oba slučaja radi o vrhunskim uređajima koje bi svaki lovac poželio imati. Oba su uređaja ispunila očekivanja, čak i više od toga, ali teško je reći koji je uređaj bolji.

Kao što je bilo spomenuto na početku, cilj ovog lovačkog izleta bio je isključivo testiranje uređaja, a ne odstrijel divljači po svaku cijenu. Bez obzira što optike nisu bile montirane na puške, nego su služile samo za promatranje, ipak su ostavile vrlo snažan dojam na autora ovog članka. Naime, njihove savršene performanse dokazane su u dnevnom modu. Slika kroz okular bila je gotovo nestvarno kristalno jasna s čistim rubovima, a prilikom pomicanja optike i istovremenog gledanja kroz nju nema više onog zakašnjelog formiranja slike ( što je bila sitna zamjerka prethodnim generacijama digitalnih optika), već je dojam kao da se gleda kroz najsavršeniju dnevnu optiku. Prebacivanjem na noćni mod rada, jači je kontrast crno – bijelo, ali je slika također kristalno jasna.

Sa dolaskom noćnih sati, temperatura zraka je naglo osjetno pala te je šumom zavladao mir. Ubrzo se začulo karakteristično šuškanje i lom grane. Kroz objektiv jednog, a odmah potom i drugog uređaja vidjela se srna i lane na obližnjem solištu. U nekoliko sati noćnog promatranja kroz oba objektiva, prošli su i jazavac, lisica te jedan zec. Razlike između ova dva uređaja tijekom promatranja nisu bile velike. Gotovo da se radi o identičnim uređajima. Možda je najvažnija razlika što Corvus Digital ima uvećanje 4x.

Iako u kompletu sa optikama dolazi i IC osvjetljivač od 850nm, što je poprilično snažno IC osvjetljenje, on ipak nije iskušan jer je osvjetljenje bilo dobro zbog mjesečine.

Što se tiče ovih uređaja i rukovanja njima, slobodno se može reći da su vrlo jednostavni za rukovanje obzirom na velik broj raspoloživih opcija koje nude. Može se zaključiti da su oba uređaja po svojim tehničkim karakteristikama, raspoloživim opcijama te tehnološkim novitetima daleko ispred uređaja istih namjena koje nudi konkurencija, a cjenovno su vrlo dostupni te je omjer uloženo/dobiveno na strani dobivenog. Nakon provedenih dva dana i testiranja Electrooptikovih noćnih optika, Corvus Digitala i Nivex Digitala, u prekrasnom ličkom lovištu te uživanja u prirodi i divljenja mogućnostima spomenutih uređaja, bez imalo zadrške i ustručavanja može se reći kako ovi uređaji zadovoljavaju sve potrebne kriterije u segmentu digitalnih dan/noć optika te nude i puno više od toga pa se stoga svakako može preporučiti svima koji za relativno manji iznos uloženog traže puno i žele više od standarda.

            Izbor između Corvus Digitala i Nivex Digitala je možda ipak stvar osobne odluke koja ovisi o afinitetima pojedinca, a možda je odluka i izbor ipak uvjetovan cijenom uređaja. Jedan i drugi uređaj su u vrhu ponude po svojim karakteristikama te pružaju savršenu uslugu korisniku koji može iskoristiti njihove performanse i u najekstremnijim uvjetima. Izbor dakle ovisi o afinitetima pojedinca, ali i dubini džepa, no u svakom slučaju i jedan i drugi uređaj su svakako za preporučiti.

napisao: mr. Danijel Blaić dipl. ing.

RUSAN HUNTING d.o.o.
Charlesa Darwina 8, Zagreb
01 6531 745
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023