Nema oprosta za neznanje

Napisao/la  Petak, 29 Kolovoz 2014 11:24

U posljednje vrijeme postao je hit da lovačke udruge na svojim web-stranicama citiraju nepravomoćne odluke svojih tijela o izrečenim stegovnim mjerama. Objava nepravomoćne stegovne mjere, što je protuzakonito, može dovesti i do oduzimanja lovačkog oružja lovcu u postupku, o čemu se izjasnio Visoki upravni sud.

U posljednje vrijeme postao je hit da lovačke udruge na svojim web-stranicama citiraju nepravomoćne odluke svojih tijela o izrečenim stegovnim mjerama.

Oni, dakako, ne shvaćaju da je web-stranica javni elektronički medij, te da u slučaju da skupština kao najviše tijelo poništi akt o izrečenoj stegovnoj mjeri odgovaraju svome članu za povredu časti i ugleda u smislu članka 19. Zakona o obveznim odnosima. Valja naglasiti da je takvo javno objavljivanje izrečenih nepravomoćnih stegovnih mjera razlog da je, u smislu članka 10. stavak 2. točka 5. Zakona o oružju (Narodne novine 63/07, 146/08, 59/12), dovoljna osnova policijskim djelatnicima da pokrenu upravni postupak i u upravnom postupku donesu rješenje o privremenom oduzimanju oružja, oružnog lista i lovačke iskaznice takvome članu, pa makar izrečena mjera bila najblaža, kao što su opomena i si.

Visoki upravni sud RH svojom je presudom (Us 3589/11 od 6. lipnja 2013. godine) zauzeo stajalište prema članovima lovcima protiv kojih se vodi stegovni postupak i kojima je u lovačkoj udruzi izrečena stegovna mjera da se rješenje o oduzimanju oružja ne može temeljiti na odluci o izrečenoj stegovnoj mjeri ako su podaci o dostavi te odluke i podaci o njezinoj pravomoćnosti proturječni, jer ta proturječnost upućuje na nezakonito postupanje tijela lovačke udruge.

Logičan je zaključak da je vođenje stegovnog postupka vrlo složen i odgovoran posao, te da izravno zadire u prava i slobode građana na udruživanje. Odgovornost je udruge osigurati da se ti postupci doista vode zakonito, da se članu udruge osigura pravo na pošteno i pravedno suđenje, te poglavito da mu se omogući da se sam ili uz pomoć branitelja izjasni o svim okolnostima i dokazima koji ga terete.

Objavljivanje nepravomoćne odluke na web-stranicama prije pravomoćnosti ne može se pravdati načelom javnosti rada udruge, jer je pravo zaštite osobnosti te prava i sloboda člana udruge u fazi dok traje stegovni postupak jače od prava na dostupnost informacija o radu udruge.

Do svih ovih nezakonitih radnji ne bi došlo da lovačke udruge koriste stručnu pomoć kako u fazi izrade prijedloga i nacrta općih akata, tako i u fazi njihove primjene.

Objavljeno i u: Dobroj kobi, travanj 2014

Mladan VIDOVIĆ, mag. iur.

 

Zadnja izmjena Subota, 15 Studeni 2014 14:18
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023

Novo objavljeno