Prvi dan 22. Sajma lova u Varaždinu

Petak, 13 Listopad 2017 19:33

22. Međunarodni sajam „Lov, ribolov, priroda, turizam“ Gospodarski i turistički potencijal i značaj Sajma

Međunarodni sajam Lov, ribolov, priroda, turizam, najveći sajam iz oblasti lova u Hrvatskoj, ali i ovom dijelu Europe, otvoren je petak u Gradskoj sportskoj dvorani Varaždin.

„Na 22. izdanju Sajmu očekuje vas oko 100 izlagača iz nekoliko europskih zemalja, a istaknula bih Mađarsku čijih je izlagača, uz naše domaće, najviše. Veseli me što naš Sajam, iako specijaliziran za lovstvo i ribolovstvo, obiluje događanjima namijenjenim svim zaljubljenicima u prirodu, a posjećuje nas sve više obitelji s djecom. Oni su publika koja nas dodatno potiče da osmišljavamo popratne programe i edukativne sadržaje“, rekla je direktorica Sajma Maja Šimenc iz tvrtke DMK Vall042 na svečanom otvorenju te pozvala sve da sunčani vikend provedu na Sajmu, uživajući i u sadržajima na otvorenom. Na koncu je zahvalila sponzorima – Gradu Varaždinu, Varaždinskoj županiji i Hrvatskoj turističkoj zajednici te suorganizatorima Sajma Hrvatskom lovskom savezu i Hrvatskom športsko-ribolovnom savezu.

„Prije 10-ak dana primio sam nagradu za Varaždin kao najbolju kontinentalnu destinaciju. To je prvi put da se ta turistička nagrada dodjeljivala i pripala je baš našem gradu. U obrazloženju nagrade stajalo je da imamo najbolje turističke proizvode i, uz Špancirfest i Barokne večeri, upravo je Sajam Lov, ribolov, priroda naveden kao jedan od doprinosa turističkom imidžu grada i razlog dobivanja nagrade. Ovakve priredbe doprinose i održivom razvoju gospodarstva i ekonomije, ali i prirode. U Hrvatskoj još uvijek nije učinjeno dovoljno po pitanju iskorištavanja ribolovnog i lovnog potencijala, ali kroz ovakve sajmove možemo ojačati i povećati razinu gospodarskih aktivnosti u lovu, ribolovu i turizmu“, kazao je gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok.

Zamjenik župana Varaždinske županije, Tomislav Paljak čestitao je organizatorima na uspješnom poslu. „U organizaciju i realizaciju manifestacija poput ovog Sajma potrebno je uložiti puno truda i napora te smo sretni što u našem gradu i našoj županiji imamo jedan ovakav međunarodno značajan sajam te ćemo nastaviti na sebe preuzimati obavezu da on opstane ovdje te da se nadograđuje iz godine u godinu“, poručio je.


Ispred Hrvatskog lovačkog saveza na otvorenju se okupljenima obratio predsjednik Saveza Đuro Dečak. „Lovci i ribolovci su stupovi ovog društva. Rigorozni zakoni treniraju strogoću na nama, ali dolaze pozitivni pomaci. Mi i dalje stojimo na početku promjene zakona o lovstvu, a počeli smo prije 4,5 godina i, nažalost, ne mičemo se s mrtve točke. Mi samo tražimo standard koji imaju naši kolege u Zapadnoj Europi jer lovstvo u kontinentalnoj Hrvatskoj je povijesno i kulturološki vezano uz Austriju i Njemačku“, kaže Dečak.

 „Sve više radimo na politici razvoja ribolovnog turizma. Nastojat ćemo s ministarstvom razgovarati o prijedlogu novog zakona kako bi se sportskim ribolovcima omogućio veliki iskorak jer je to u interesu ne samo naših organizacija već i u interesu lokalnih sredina i svih građana Hrvatske. Moramo razmišljati u smjeru očuvanja okoliša i voda, a na neki način i o sve većem priljevu stranih sportskih ribolovaca. Politika koju sada provodimo kroz Savez i ovlaštenike je vrlo dobra i riblji fond nam je u većini voda na zavidnom nivou te smo po tome jedna od vodećih zemalja, ne samo u Europi, nego i u svijetu“, rekao je čelni čovjek Hrvatskog športsko-ribolovnog saveza Vladimir Sever.

Međunarodni sajam Lov, ribolov, priroda, turizam je već prvog dana privukao brojne posjetitelje, a u još većem broju očekuje ih se do nedjelje. Tijekom vikenda nudi mnoštvo sadržaja za sve uzraste i za raznolike ukuse.
Sajam je u subotu otvoren od 9 do 19 sati, a u nedjelju do 17 sati. Više informacija nađite na web stranici Sajma ili na Facebooku (www.facebook.com/SajamLovRibolovPrirodaTurizam).


PROGRAM

Subota, 14.10.


09:00    Sajamski kup u gađanju letećih meta – u organizaciji LD „Vepar“ Ljubeščica - Ljubeščica

1   1:00    Okrugli stol „Natjecateljski ribolov u lovu ribe udicom na plovak” – u organizaciji Športsko ribolovnog saveza Varaždinske županije; predavač Kristijan Kosmačin

1   4:00    Predavanje Edukacija lovaca o opasnostima od mina i eksplozivnih ostataka rata; predavači  Dražen Šimunović (HCR) i Nino Trakoštanec  (PU varaždinska)

15:00    Disc golf prezentacija – Disc golf klub Varaždin, vanjski prostor

18:00    Predavanje „Zmije Hrvatske“ – Zagrebački zoološki vrt

Nedjelja, 15.10.

09:00    Sajamski kup u gađanju letećih meta –  u organizaciji LD „Vepar“ Ljubeščica - Ljubeščica

09:30 – 11:30  Radionica „Izrada bonsai drvca“ – Adrian Horvat

10:30   Revija lovačkih pasa – Hrvatski kinološki savez

15:00    Disc golf prezentacija – Disc golf klub Varaždin, vanjski prostor

16:00    Predavanje „Zmije Hrvatske“ – Zagrebački zoološki vrt

Petak - nedjelja

Izložbe -  Divljač hrvatskih krajeva – Lovački muzej Hrvatskog lovačkog saveza

           -  Izložba „Zmije hrvatske“ - Zoološki vrt grada Zagreba

   - Izložba gljiva – Gljivarsko društvo Smrčak

  - Izložba Bonsai Zrinski – autor Adrian Horvat, dipl. ing agronomije

   - Izložba prepariranih slatkovodnih riba – Interland d.o.o.

  - Izložba lovačkih satova te slika i skulptura „Sovice“ – Robert Garafolić

Radionice – kreativne radionice za djecu s Majom Pataftom

Zadnja izmjena Petak, 13 Listopad 2017 19:49
K2 Items

Untitled
kettner Cover HK web kettner Cover Trachten web  kettner Cover Elch web