Lovačka etika i obićaji - Početak i završetak lova

Napisao  Srijeda, 22 Travanj 2009 18:00

Na mjestu sastanka lovaca prije početka lova rogom (trubom) se daje znak za okupljanje ("zbor"), a kad se postroje u vrstu, trubi se znak "pozdrav svima". Potom predsjednik društva, tj. predstavnik lovoovlaštenika, imenuje rukovoditelja lova (lovnika).

On upoznaje sudionike s načinom lova, vrstom divljači koja se lovi te pravilima kojih se svi moraju pridržavati, lovnik pregleda lovačko oružje, oružne listove i daje dopuštenje za lov.

Također objasni plan lova s rasporedom stajališta (štandova) lovaca, smjer kretanja pogoniča, zborno mjesto nakon završetka lova i značenje zvučnih i ostalih signala u lovu, a i zaželi svima dobru kob. Početak prigona u skupnom se lovu označava s tri duga zvuka, a završetak jednim dugim zvukom trube....

Početak i završetak lova. Na mjestu sastanka lovaca prije početka lova rogom (trubom) se daje znak za okupljanje ("zbor"), a kad se postroje u vrstu, trubi se znak "pozdrav svima". Potom predsjednik društva, tj. predstavnik lovoovlaštenika, imenuje rukovoditelja lova (lovnika).

On upoznaje sudionike s načinom lova, vrstom divljači koja se lovi te pravilima kojih se svi moraju pridržavati, lovnik pregleda lovačko oružje, oružne listove i daje dopuštenje za lov.

Također objasni plan lova s rasporedom stajališta (štandova) lovaca, smjer kretanja pogoniča, zborno mjesto nakon završetka lova i značenje zvučnih i ostalih signala u lovu, a i zaželi svima dobru kob. Početak prigona u skupnom se lovu označava s tri duga zvuka, a završetak jednim dugim zvukom trube.

Prije i poslije završetka prigona nije dopušteno pucanje.

Svaki lovac mora biti upoznat gdje stoje susjedni lovci prije započetog prigona i ne smije pucati u smjeru stajališta lovaca ili pogona.

Stajališta lovaca moraju biti uz unutarnji rub predjela u kojem se lovi. Lovac svoje stajalište ne smije napustiti prije znaka završetka prigona, tj. jednog dugog znaka trubom ili na drugi dogovoreni način. Najbolje je da dogovor bude takav da ga ne napusti prije nego što do njega ne dođe lovnik, kada ga upozna s pucanjem, odstrjelom ili ranjavanjem divljači.

 

Izvor: Lekić Marijan, 2004. Lovačka etika i običaji u: Lovstvo (Z. Mustapić ur.) Hrvatski lovački savez, Zagreb.

Zadnja izmjena Srijeda, 22 Veljača 2012 13:58
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023