LD Generalski stol proslavilo Antunovske svečanosti

Napisao/la  Četvrtak, 26 Lipanj 2014 00:00

Lovačko društvo Generalski Stol organiziralo je u sklopu Antunovskih svečanosti natjecanje u gađanju glinenih golubova. Da se ovim sportom bavi puno lovaca pokazao je i broj prijavljenih ekipa i lovaca koji su se okupili u Lovačkoj kući u Generalskom Stolu. Gađanje letećih meta, odnosno glinenih golubova organizirano se provodi od početka prošlog stoljeća. U početku su lovci gađali žive golubove u cijelom svijetu, pa tako i kod nas.

Lovačko društvo Generalski Stol organiziralo je u sklopu Antunovskih svečanosti natjecanje u gađanju glinenih golubova. Da se ovim sportom bavi puno lovaca pokazao je i broj prijavljenih ekipa i lovaca koji su se okupili u Lovačkoj kući u Generalskom Stolu.

Gađanje letećih meta, odnosno glinenih golubova organizirano se provodi od početka prošlog stoljeća. U početku su lovci gađali žive golubove u cijelom svijetu, pa tako i kod nas. Nakon što je javnost počela osuđivati ubijanje golubova za sport, zamijenjeni su letećim metama. Pronalaskom modernih letećih meta mogle su se razviti i streljačke discipline trap, parni trap i skeet, koje su olimpijski sportovi. Strastveni lovci s područja naše županije, ali i šire poznati su streličari.

Natjecanje je organizirano tako da je po šest strijelaca pucalo na 15 meta. Natjecanje 15 ekipa traje cijeli dan, tako da će lovci pobjednike doznati tek večeras. Koliko je ovaj sport nepoznat široj javnosti govori i činjenica da je javnost za trap doznala tek kad je Giovanni Cernogoraz prije dvije godine za Hrvatsku osvojio zlatnu olimpijsku medalju.

Disciplina gađanja glinenih meta u Hrvatskoj je započela davne 1913. godine u Zagrebu osnutkom streljačkog kluba. Prvo natjecanje u gađanju letećih meta u lovačkom trapu bilo je 1981. i to povodom 100. obljetnice lovstva u Hrvatskoj.

 Trend.com.hr, 22.06.
Zadnja izmjena Ponedjeljak, 23 Lipanj 2014 22:12
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023