Mliječni zubi u pasa

Napisao  Nedjelja, 04 Srpanj 2010 18:00

normal_brita_anni_dianas_argentum_22 Štene netom okoćeno nema zube. Prvi  zubići i to mliječni počinju nicati u dobi od 3- 4 tjedna. Oni su oštri kao iglice, snježno bijele boje. Nakon 4 mjeseca starosti mliječni zubi počinju ispadati i na njihovom mjestu niču stalni zubi. Štene ima između 28 i 32 mliječna zuba (zavisno od pasmine i genetskog nasljeđa ). Nemaju svi trajni zubi svoju prethodnicu u mliječnim zubima tako da trajnih zuba ima više. Ponekad i 42 (38-42).

S 6 mjeseci trebali bi izniknuti trajni zubi.

 

MLIJEČNI ZUBI U PASA

 

   Štene netom okoćeno nema zube. Prvi  zubići i to mliječni počinju nicati u dobi od 3- 4 tjedna. Oni su oštri kao iglice, snježno bijele boje. Nakon 4 mjeseca starosti mliječni zubi počinju ispadati i na njihovom mjestu niču stalni zubi. Štene ima između 28 i 32 mliječna zuba (zavisno od pasmine i genetskog nasljeđa ). Nemaju svi trajni zubi svoju prethodnicu u mliječnim zubima tako da trajnih zuba ima više. Ponekad i 42 (38-42). S 6 mjeseci trebali bi izniknuti trajni zubi.

  Najčešća problematika u dobi rasta i izmjene zubi su istovremeno postojanje mliječnih i trajnih zubi. Najčešće je to u malih , minijaturnih pasmina kao yorkširski terijer, pudla toy, maltezer, čivava, patuljasti pinč itd. Pretežno ostanu očnjaci kako na gornjoj tako i na donjoj vilici i kraj njih izniknu trajni zubi. Između  zuba zaostaje hrana i stvara se neugodan zadah i može doći do preranog kvarenja stalnih očnjaka. Zbog toga je potrebno otići do svog veterinara koji će odrediti terapiju i liječenje. Mliječne zube treba čim prije izvaditi i to s korijenom koji zna ponekad biti dvostruko duži od zuba koji se vidi van zubnog mesa. Psu se taj zahvat obavlja u općoj anesteziji i prije samog zahvata treba biti na tašte. Nakon vađenja mliječnih zuba dobit će pas antibiotik i ide doma .

 

   Kod štenaca nikako ne davati suhu hrana namočenu u vodi. Trebaju dobivati suhi dehidrat koji im odgovara što je krut i hrskav zbog desni koje ih svrbe od rasta zuba. Svi štenci moraju imati dvije posude . Jedna je za vodu a druga za hranu . Ne stavljati hranu u vodu jer se ona prije kvari ( pogotovo u ljetno doba ) i od takve hrane pomiješane s vodom psi znaju dobiti proljev.

 

  Danas postoje suhe hrane koje u sebi imaju mikrogranule  koje mehanički na neki način čiste zube  , produžuju njihov vijek i sprečavaju kvarenje. Takva hrana je relativno nova na našem tržištu tako da neko veće iskustvo s njom nemamo. Treba proći vrijeme ( barem jedan pseći životni vijek ) od 10-15 godina kako bi mogli usporediti djelotvornost te hrane. Postoje i nagrade za psa koje ujedno čiste zube vašeg ljubimca. Poneki vlasnici prakticiraju dok je pas još štene , prati zube s četkicom i pastom za zube ( dakako psećom ). Ako štene to prihvati , i kad odraste sam će otvarati usta da mu se peru zubi. Odraslog psa je to teže naučiti.

 

   Pored redovitih pregleda u veterinarskoj ambulanti za vašeg kućnog ljubimca  potreban je i pregled zubi barem jednom godišnje. U periodu rasta tj. izmjene zubala takvi pregledi su potrebni i češće ( svaka 2-3 mj). Danas se na zapadu već radi i ortodontia u psa i postoji i subspecijalizacija ( unutar spec za malu praksu postoje i  pseći ortodonti ) koji tada mogu rješavati i ostalu problematiku kao što je nepravilan rast zubi , krivo zubalo kao predgriz ili podgriz kod pasmina koje to ne smiju imati, mehanički lom trajnog zuba koji je čest u pasa jer neki znaju gristi sve ( kamenje , drvo , željezo itd. ) itd.

 


dr_martic_portret

VETERINARSKA  AMBULANTA "NOVO BRESTJE" doo

ORHIDEJA 89  10360  SESVETE

Tel: 2012 068 fax:2012 070

www.veterina-brestje.hr

 

Martić Božidar Darko  dr. vet. med.

 

Zadnja izmjena Srijeda, 22 Veljača 2012 13:58
Čitajte još u ovoj rubrici: CIJEPLJENJE PROTIV BJESNOĆE »
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023