Lovni dan u LU Jarebica 1923

Napisao/la  Ponedjeljak, 24 Studeni 2014 11:20

Stotinjak lovaca iz Nina i Pridrage okupljenih u Lovačku udrugu “Jarebica 1923” sudjelovalo je u na otvaranju sezone lova na zeca, fazana, prepelicu koja je održana prošle nedjelje u zajedničkom lovištu XIII / 118 Nin. Ovogodišnji lov bio je poseban za lovce ovog dijela Zadarske županije – za njih je to bio svojevrsni povratak u lovište koje im je početkom godine bilo oduzeto, a koje su vratili na nedavno raspisanom natječaju.

Nije se u nedjelju previše raspravljalo o prošlim vremenima. Zadarski župan Stipe Zrilić donio je početkom ove godine odluke o oduzimanju lovišta Lovačkom društvu “Jarebica” zbog kršenja Zakona o lovu. Nastala je konfuzna situacija u kojoj su mnogi od ninskih lovaca počinjene prekršaje smatrali spornima. Čak 300 lovaca zapadnog dijela Zadarske županije ostalo je bez zakupa nad lovištem koje čine i parcele u njihovom vlasništvu i kojim su gospodarili 90-ak godina. U takvim uvjetima ninskim lovcima nije preostalo ništa nego da osnuju novu udrugu, osnovali su Lovačku udrugu “Jarebica 1923. Nin”, čekali raspisivanje natječaja i borili se nazad za svoje lovište u čemu su na kraju i uspjeli. Lovci su zadovoljni, ali predsjednik Lovačke udruge “Jarebica 1923.” Kažimir Kolanović nema mira.

Naime, Kolanović razmišlja o gubitku prihoda koji su ostvarivali od talijanskih lovaca jer su oni dolazili u ovo lovište dok je situacija bila “na ledu”, te kako platiti godišnju zakupninu od 75.000 kuna. Ninsko lovište je vrlo atraktivno, osobito za dresuru lovačkih pasa. Na tim terenima održavaju se jake utakmice pasa, europska i svjetska prvenstva. U Italiji kada se u lovačkim krugovima kaže riječ “antene”, odmah se misli na Rašinovac kod Nina. Talijani su naučili dolaziti u Nin i dovoditi pse na obuku, ali u razdoblju dok nijedna udruga nije imala pravo upravljanja lovištem bili su prisiljeni pronaći nova lovišta. Ispunili su se strahovi nekadašnjeg predsjednika Lovačkog društva “Jarebica” Nevena Ljubičića kako će Talijani otići u Srbiju na njihova lovišta.

Kolanović razmišlja, kako vratiti Talijane u Nin i zaraditi za zakupninu. -Sadašnja zakupnina nam je tri puta veća nego je bila prije. Treba to platiti, a mi ne želimo dizati članarine našim lovcima. Talijanski lovci će se sigurno vratiti u naša lovišta jer je kvaliteta na našoj strani, samo treba vremena. Treba izdržati ovu prvu godinu, a nakon toga će biti puno lakše, ocjenjuje Kolanović.

U takvim mislima bio je Kolanović dok su drugi lovci zajedno sa svojim psima pretraživali teren u potrazi za zecom, prepelicom ili fazanom. Dok predsjednik razbija glavu i sigurno će mu trebati minimum dvije, tri nedjelje da se opusti, sabere misli i uđe u lovište prije kao lovac, a tek onda kao predsjednik, drugi sudionici lova uživaju.

Jadran Zorić ulovio je zeca, drugi promatraju šikaru i nebo u potrazi za divljači. Čuju se hitci ispaljeni iz lovačkih dvocijevki, po zvuku se razlikuju oni ispaljeni u tlo i zrak. Lov se bliži vrhuncu, vidi se na lovcima da uživaju, te kako im je drago što su ponovno gazde u lovištu koje se sastoji i od njihovih parcela. Imaju samo dva ograničenja na koja se budno pazi. Prvo je u lov se ne smije ići sam i ne smiju se približavati kućama – sve sa svrhom da se mogućnosti ljudski ozljeda svedu na minimum.

U lovu je uživao i najstariji sudionik, 77-godišnji Ante Šarić. -Lovim već 40-ak godina. Drago mi je što smo se vratili u lovište i da je sada sve u redu. Lov je za mene uživancija. I moji sinovi su lovci, dva su danas ovdje sa mnom. Bio bi i treći, ali on je na brodu, navigava, kaže Šarić.

Za kraj treba samo istaknuti kako su svi lovci na divljač samo nekoliko dana u godinu. Veći dio godine oni su čuvari prirode, čuvaju šume i šikaru od požara, brinu se da divljač u težim razdobljima godine ima dovoljno hrane i vode.

Narodni list.hr, 23.11., A.V.