Vukovi i medvjedi - "napast" ruskih oblasti

Napisao/la  Utorak, 28 Siječanj 2014 00:03

kamchatka 2U čitavom nizu regija Rusije divlje životinje napadaju ljude, domaću stoku i pse čuvare u udaljenim naseljima. Zimi divlje životinje dolaze u naselja u potrazi za hranom. Situacija se pogoršala dolaskom mrazova: ima sve više gladnih predatora kojima se teško prehraniti u šumi. Lokalne vlasti savjetuju građanima da ne izlaze po noći na ulice. U agresivne životinje pucaju iz puške, ponekad čak i iz zraka.

kamchatka 1

U čitavom nizu regija Rusije divlje životinje napadaju ljude, domaću stoku i pse čuvare u udaljenim naseljima. Zimi divlje životinje dolaze u naselja u potrazi za hranom. Situacija se pogoršala dolaskom mrazova: ima sve više gladnih predatora kojima se teško prehraniti u šumi. Lokalne vlasti savjetuju građanima da ne izlaze po noći na ulice. U agresivne životinje pucaju iz puške, ponekad čak i iz zraka.

Na Kamčatki ove godine je zabilježen veliki broj medvjeda koji nisu otišli na zimski san. „Lunjala“ napadaju domaće životinje i ljude - već je troje ljudi postalo žrtvama budnih medvjeda a još dvoje je teško ranjeno. Znanstvenici i lovci smatraju da medvjedi ne mogu zaspati od gladi – ove sezone u kamčatskim rijekama bilo je malo ribe, a po šumama šumskih plodova. Mnogi predatori nisu se uspjeli dovoljno ugojiti i sad lutaju u potrazi za hranom, uključujući i pored naseljenih mjesta. U regiji je uvedeno posebno stanje: vlasti Kamčatke odlučile su odstrjeliti sve medvjede koji „dobrovoljno“ nisu otišli na zimski stan. Ubijeno je već 140 predatora. Od medvjeđih šapa stradavaju i u Baškiriji, gdje je sredinom listopada od napada poginuo jedan berač gljiva.

Ipak najviše straha ulijevaju vukovi koji lutaju noći po ulicama naselja. Njihove žrtve postaju prije svega domaći psi i domaće životinje a prema riječima lokalnih stanovnika to je prvi slučaj kad predatori napadaju domaće životinje u naseljenom mjestu. Prestrašenim stanovnicima preporuča se da se pridržavaju jednostavnih sigurnosnih mjesa: ne izlaziti navečer od kuće, ne puštati djecu na ulicu bez pratnje odraslih, zatvoriti pse u kućama te zvati lovce u slučaju susreta s divljim životinjama. Za razliku od vukova, medvjedi u naseljena mjesta dolaze jako rijetko, zbog toga su mjere predostrožnosti drugačije: ne odlaziti sam u šumu; tijekom šetnje po šumi glasno pričati ili čak pjevati, ne treba praviti oštre pokrete u prisutstvu medvjeda, već odlaziti polako, ujednačeno.

Ipak postoje regije gdje te preporuke nisu dovoljne. Brojnost životinja premašuje sve norme i treba ga prisilno smanjivati što dozvoljava Ministarstvo prirodnih resursa. Odstrel mogu raditi policajci ili lovci. Prema federalnom zakonu ubijati vukove može se samo iz puške, strogo je zabranjeno koristiti zamke i otrove. U Jakutiji će, recimo, za borbu s vukovima izdvojiti 32 milijuna rubalja (5 333 000kn). Osim pušaka, lokalne vlasti žele primjenjivati lake smrtonosne uređaje za odstrel vukova iz aviona.

U Irkutskoj oblasti naseljena mjesta su na velikim udaljenostima te nema dovoljno policajaca koji bi spašavali stanovnike od vukova. A životinja ima više od tri puta nego što je potrebno: 4 000 jedinki. Zato se ovdje lokalno stanovništvo samo brine o sigurnosti. Nagrada u visini 20 tisuća rubalja (3 333kn) čeka svakog koji ubije vuka, a za nagrade je izdvojeno 6 milijuna rubalja (1 000 000kn) iz budžeta.

Voditelj Uprave za čuvanje i korištenje objekata životinjskog svijeta, vodenih bioresursa i ekološke sigurnosti Orlovske oblasti Nikolaj Višegorodski smatra da se populacija vukova treba regulirati samo u iznimnim slučajevima. „Divlji vukovi napadaju rijetko ljude“, govori Višegorodski. „60% od onog što jedu te životinje su štakori i druge malene zvijedi. Oni se boje ljudi“. Prema njegovim riječima, vukovi ispunjavaju važnu ulogu u hranidbenom lancu jer su dominantna vrsta. „Uzmimo, recimo, Orlovsku oblast. Čim se ovdje pojavi vuk, odmah naglo pada broj psa lutalica, mačaka i bjesnih lisica“, smatra Višegorodski. „Ponekad jedu domaće pse. No s gledišta prirodne selekcije to je normalan proces. Psi su udomaćeni te loše prilagođeni za život u prirodi, zato ih ubija jača karika u hranidbenom lancu – vuk.“ Višegorodski je istaknuo da čim nestanu vukovi na području, na njihovo mjesto doći će štakori, lisice i divlji psi koji će preuzeti na sebe ulogu predatora te će isto napadati ljude. Naglašava da je „u toj situaciji vuk pravo blago“.

Ruski vjesnik, A.M., 07.01.
Zadnja izmjena Utorak, 28 Siječanj 2014 00:23