Hrvatske šume izvoze meso jelena iz baranjskih lovišta

Napisao  Utorak, 22 Studeni 2011 22:43

foto-lov-baranja-slavonija.jpgOSIJEK - Ovogodišnju lovnu sezonu u baranjskom lovištu Podunavlje-Podravlje, kojim gospodari Uprava šuma Osijek Hrvatskih šuma, spašavaju inozemni lovci koji su zbog gospodarske krize ipak došli u osjetno manjem broju nego ranijih godina, dok domaćih lovaca uopće nema, a nema ni najava da će doći do kraja siječnja, kada počinje lovostaj.


- No i unatoč tome, dio plana odstrjela trofejnih grla jelena izvršili smo gotovo sukladno planu, kaže Zlatan Mihaljević, rukovoditelj Odjela za lovstvo Uprave šuma Osijek, te dodaje da su odstrijeljena tri zlatna trofejna jelena od oko 220 točaka, desetak u kategoriji srebrne i petnaestak u kategoriji brončane medalje. ...

foto-lov-baranja-slavonija.jpgOSIJEK - Ovogodišnju lovnu sezonu u baranjskom lovištu Podunavlje-Podravlje, kojim gospodari Uprava šuma Osijek Hrvatskih šuma, spašavaju inozemni lovci koji su zbog gospodarske krize ipak došli u osjetno manjem broju nego ranijih godina, dok domaćih lovaca uopće nema, a nema ni najava da će doći do kraja siječnja, kada počinje lovostaj.
- No i unatoč tome, dio plana odstrjela trofejnih grla jelena izvršili smo gotovo sukladno planu, kaže Zlatan Mihaljević, rukovoditelj Odjela za lovstvo Uprave šuma Osijek, te dodaje da su odstrijeljena tri zlatna trofejna jelena od oko 220 točaka, desetak u kategoriji srebrne i petnaestak u kategoriji brončane medalje. Vrijedne trofeje rogovlja (oni najvrjedniji naplaćeni su nešto više od 80.000 kuna), kući su ponijeli gosti iz Španjolske, Portugala, Njemačke, Austrije i Italije, njih tridesetak, za razliku od šezdesetak koliko ih je ranijih godina dolazilo u tom vremenu u lov na poznatog baranjskog jelena.
Zbog, ove godine, iznimno porasle populacije, već u listopadu u lovištu je krenula sezona skupnih lovova na divlje svinje, gdje je najveći interes lovaca. Prema Mihaljevićevim riječima, u tom je mjesecu organizirano pet takvih skupnih lovova, kako u baranjskom tako i lovištu Kujnjak kod Đakova. Prva je skupina lovaca bila iz Velike Britanije, njih deset, a druga su bili Talijani, njih 14, i oni su u pet dana lova odstrijelili čak 190 divljih svinja, prosječno naplaćenih 5.000 kuna po komadu. Otišli su iznimno zadovoljni, jer lov s takvim rezultatima (trofejima kljova) nisu imali nigdje do sada.
- Takve skupine lovaca, nakon skupnih lovova na divlje svinje, uglavnom se opredjeljuju i za pojedinačni odstrjel divljih svinja, onih koje, prema procjeni našeg stručnog osoblja, treba ukloniti iz populacije, kaže Mihaljević, te dodaje kako je plan ove sezone, sukladno lovno-gospodarskim osnovama, izlučiti od 600 do 700 primjeraka divljih svinja.
Uprava šuma Osijek iz svojih baranjskih lovišta godišnje dobije od 60 do 70 tona mesa divlje svinje, jelena i srne. Prvi puta u povijesti, ove godine počeli su i s izvozom mesa jelena. Mađarskom kupcu, izabranom na javnom natječaju, uz cijenu od 4 eura po kilogramu, već je otpremljeno 5.000 kilograma mesa jelenske divljači, a ostatak će biti do kraja lovne sezone. Nažalost, na izvozu mesa svinje još uvijek stoji embargo zbog postojanja klasične svinjske kuge u istočnoj Hrvatskoj od prije nekoliko godina.
- U pregovorima smo da učinimo još jedan izvozni korak, a to je i izvoz žive divljači, budući da za to imamo velik interes kod inozemnih kupaca, a to stoga što je držimo u prostorima znanstveno-istraživačkog poligona, gdje je divljač pod punom kontrolom stručnjaka, ističe Mihaljević.

Zeleni zaustavili gradnju hladnjače
Kako bi ostvarili svoje razvojne planove, poglavito vezane uz izvoz mesa divljači, ali i stručni nadzor njezine populacije, Uprava šuma Osijek planirala je gradnju objekta za obradu i skladištenje mesa divljači u svojoj pustari Zlatna greda, mjestu koje je uvijek bilo u funkciji šumarstva i lovstva Hrvatskih šuma. No, dio prostora ondje su iznajmili udruzi Zeleni Osijek, koja je osporila gradnju toga objekta, a na njen zahtjev Uprava za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture krajem listopada Zlatnu gredu je proglasila kulturnim dobrom te time onemogućila gradnju. “To nikako ne može biti kulturno dobro, osim što postoje eventualne potrebe da se zaštite neke zgrade, sagrađene za potrebe šumarstva i lovstva, a ne da se nama brani gospodarski razvoj”, najavljujući žalbu ističe Mihaljević.
Bez organiziranog krivolova
- Iako pojedinačnih slučajeva krivolova ima, smatramo da stanje krivolova na našem području nema karakter organiziranih akcija, i takvo nije alarmantno. Sve što primijetimo javljamo policiji, a uginuća divljači smo obvezni prijaviti i veterinarima kako bi utvrdili razloge smrti, veli Mihaljević i ističe zanimljiv slučaj od prije dvije godine. Njihovog jelena-kapitalca od 237 točaka (vrijedan više od 100.000 kuna), na području Vojvodine, nedaleko od Erduta, pronašli su tamošnji kolege. Zajednički su utvrdili da je od lovokradica ranjen na hrvatskoj strani i tako je preplivao Dunav i ondje uginuo. Pritom je načinjena šteta veća od 100 tisuća kuna.
4 eura po kilogramu cijena je jelenskog mesa koje se prodaje mađarskom kupcu

Izvor: Glas Slavonije | Nikola VUKADINOVIĆ| Objavljeno: 17.11.2011

Zadnja izmjena Srijeda, 22 Veljača 2012 13:58