Radovi na Šumbaru posvađali Institut i ribiče

Napisao  Utorak, 15 Studeni 2011 18:47

ZBOG DEVASTACIJE LOVIŠTA U DRŽAVNOM LOVIŠTU IV/14 'ŠUMBAR', LOVOOVLAŠTENIK INSPEKCIJAMA PRIJAVIO RIBOLOVCE

KARLOVAC - Nekoliko različitih inspekcija, od lovne do zaštite okoliša, u par je navrata u posljednjih 18 mjeseci posjetilo Šumbar točnije prostor državnog lovišta.

Lovištem IV/14 'Šumbar' kao lovoovlaštenik upravlja Institut za medicinska istraživanja, a u njemu se nalaze i jezera Šumbar kojima pak upravljaju ribiči iz Sportsko ribolovnog društva Korana.

Razlog je prijepor oko radova koji se izvode u lovištu.

 

 

KARLOVAC- Nekoliko različitih inspekcija, od lovne do zaštite okoliša, u par je navrata u posljednjih 18 mjeseci posjetilo Šumbar točnije prostor državnog lovišta. Lovištem IV/14 'Šumbar' kao lovoovlaštenik upravlja Institut za medicinska istraživanja, a u njemu se nalaze i jezera Šumbar kojima pak upravljaju ribiči iz Sportsko ribolovnog društva Korana.

 

Razlog je prijepor oko radova koji se izvode u lovištu.

Naime, izvode ih ribolovci – očistili su stari kanal, zakrpali stari nasip i odmuljili zapušteno i zarašteno jezero koje im sada služi kao mrijestilište. predsjednik karlovačkih ribolovaca Željko Capan.

'Kanal iznutra i dio jezera tj. močvare napravljen je prije 45 godina i koji se vremenom zamuljio i voda više nije bila kao nekada metar i pol nego pola metra', kazao je Capan.

S druge strane iz Instituta kažu kako se nije radilo na čišćenju starog već gradnji novog vodenog kanala koji okružuje novonastali otok te da ti radovi nisu ni malo bezazleni. Zbog njih su, tvrde u Institutu, 'nepovratno ugrožena prirodna i šumska staništa i okoliš' uslijed čega je došlo do, kako tvrde, 'masovnog istjerivanja divljači, ali i smanjenja lovne površine i broja divljih vrsta'.

Mjerenja koja tu provode odnose se na zaštitu i očuvanje okoliša odnosno mjere se koncentracije teških metala u tlu, zraku, vodi i biološkom materijalu, organski polutanti, stupanj prirodne radioaktivnosti i slično.

Za radove ni prvi puta, a ni sada nisu znali jer ih o njima nitko nije obavijestio. 'Nakon prvog izlaska inspekcije radovi su na neko vrijeme obustavljeni da bi se prije nekoliko mjeseci nastavili još većim intenzitetom', kažu nam u Institutu.

Smatraju da se zahvati u lovištu obavljaju ilegalno i bez ovlasti pa od inspekcija opet traže da se utvrdi tko je investitor, naručitelj i izvođač radova na zemljištu te vodenim i šumskim površinama unutar državnog otvorenog lovišta IV/14 'Šumbar' i tko je te radove odobrio.

'Ako su zahvati legitimni i legalni Institut nema ništa protiv, ali o njima mora biti obaviješten temeljem ugovora i iz toga proizišle odgovornosti za upravljanje lovištem. Do sada to nije bio slučaj', tvrde u Institutu koji u lovištu Šumbar imaju svoj istraživački poligon. sumbar_1.jpg

Ribolovci kažu da su o spomenutim zahvatima obavijestili upravitelja i Šumariju te da nisu ništa devastirali.

'Dvije tisuće 100 metara se radi tog kanala i srećom postoje satelitski snimci i karte u Šumariji, a i mi smo slikali sve kakvko je stanje bilo prije i kakvo je sada. Voda je bila, šuma je bila unutra, sve je kako je bilo i prije samo što smo odmuljili taj kanal iznutra koji je bio za ribu', kaže Capan.

U svemu tome kao kolateralna žrtva našle su se Hrvatske šume. Prijave uporno stižu i na njihovu adresu, a oni kažu kako s cijelom pričom nemaju ništa.

Iz Instituta pak pojašnjavaju kako je navedeno lovište unutar odjela Hrvatskih šuma koje kao državna firma i te kako imaju veze sa svime što se tamo događa.

Izvor: http://www.radio-mreznica.hr | 15.11.2011.

Zadnja izmjena Srijeda, 22 Veljača 2012 13:58