Za lovce ribolovce: proljetni Carp Cup SRU Bajer Vinkovci 2014

Napisao/la  Utorak, 10 Lipanj 2014 00:08

Donosimo vam reportažu Vinka Jovanovca, s proljetnog CARP CUP športsko ribolovne udruge Bajer Vinkovci. Gdin Jovanovac sudjelovao je na tom pedesetsatnom natjecanju koje se održalo na jezeru Bajer kraj Vinkovaca, kao fotograf i član CT Babagnjida.

Donosimo vam reportažu Vinka Jovanovca, s proljetnog CARP CUP športsko ribolovne udruge Bajer Vinkovci. Gdin Jovanovac sudjelovao je na tom pedesetsatnom natjecanju koje se održalo na jezeru Bajer kraj Vinkovaca, kao fotograf i član CT Babagnjida.

O kupu: Trajanje kupa bilo je od petka (deset sati) do nedjelje (dvanaest sati). Od ekipa bile su CT. Carp Shop Orban, CT. Đakovo, CT. Banja Gandal Baits, CT. Drvosječe, CT. Amur, CT. Geppeto - Vukšić, CT. Mateo , CT. Kiko, CT. Carp United, te CT. Babagnjida.

O Pravilima: Neka od pravila su: hrani se od sedam ujutro do sedam navečer. Dozvoljeni mamci su boile, sjemenke i palete dok je Zig - Rig zabranjen. Šokica je zabranjena, a samo šaran i amur težine iznad 1 kg važu se kao ulov. Kaznenom mjerom žutim kartonom oduzima se 10%  težine od ukupnog ulova na natjecanju.

O Priboru: Od pribora za mašinice koristili smo Shimano Ultegra 14 000  i Anaconda Distance 8000, štapove Daiwa Windcast 3312, Fox Warrior , Fox Horizon a najlon je bio 0,25 ili 0,31 avashima. Sistem pecanja je bio inline, naš mamac bio je boila kućne izrade, a prihrana je najviše imala paleta oko dvadeset kilograma plus nekih šest kilograma boile.

O Bajeru: Ribolovna udruga Bajer osnovana je u lipnju 2000 godine od strane invalida i branitelja domovinskog rata. Darovnim ugovorom dobili su iskopinu koja se preimenovala u športsko rekracijsku zonu. Površina cijele imovine je 190 048 metara kvadratnih. Površina same vodeBajera je 13,48 ha, a prosječna dubina je 8.5 metara. Riblje vrste koje možemo naći u vodi su: šaran, amur, babuška, som, štuka i smuđ. Poribljavanje se vrši po planu i programu ribolovne udruge Bajer - najmanje 2 poribljavanje godišnje (2 tone i više). Dnevni ribolov je dozvoljen s tri ribolovna pruta. S jednom udicom dozvoljeno je odnjeti šarana od 1,5 kg do 4 kg, smuđa od 1kg do 4 kg, amura od 1 kg do 4 kg, štuke od 1 kg do 4 kg, te bijele ribe 5 kg. Som od 60 cm nema gornjeg ograničenja. Dozvoljeno je korištenje električnog čamca za razvlačenje sistema i prihranu ribe uz posebnu dozvolu ŠRU Bajer, ali pri takvom ribolovu nema nošenja ulova.

O tehnici i mamcu: Dubina na kojoj smo lovili je 5-6metara. Mamac preko dana bio je boila salmon 14mm s balansom banana 14mm, i skvid 18mm s balansom 14mm bijela čokolada,ba preko noći sve na dno bez balansa salmon skvid po dvije 14mm boile.


 

Priča

Budilica ozvanja pet sati ujutro, oblačenje i posljednje pripreme trpanja svih boila kućne izrade, štapova, šatora i drugoga sto će nam trebati tokom ribolova. Dolaskom na vodu saznajemo da ima jedanaest ekipa i da je poprilično vjetrovito što mislimo da nije dobro za aktivnost ribe koja bi mogla biti smanjena. Jedna ekipa se nije pojavila i uz trideset minuta čekanja, krećemo s izvlačenjem na kojem smo izvukli jedanaestu poziciju. Vrlo zadovoljni izvučenom pozicijom zbog prijašnjeg iskustva pecanja na tome mjestu, vršimo pripreme za deset sati kada zvanično ribolov može početi.

Sirena označava deset sati i spremni smo osvojiti neka od prva tri mjesta. Oko jedanaest sati Carp Team Đakovo imaju prvu ribu na kupu, amura od 11,6 kg. Kod nas još ništa no radimo hranilišta za noć. Naša očekivanje su mnogo veća za noć nego za dan jer vjerujemo da je naša pozicija aktivnija noću nego danju. U među vremenu oko nas mnogi gube i dobivaju ribu a mi samo ponavljamo da naša riba ne zna što ju čeka. Oko osam sati navečer dobivam jedan znak signalizatora ali ipak bez ikakvoga daljnjeg nastavka - nema ribe za sada. Pada noć, vjetar slabi, i temperatura koja je preko dana bila ljetna otpada na zimsku. Velika promjena koja utječe na cijelo jezero i riba sigurno zbog toga nije aktivna kako je trebalo i bilo predviđeno.

Oko ponoći zvuk signalizatora najavljuje našu prvu ribu (šaran oko 7kg). No već kroz nekih četrdeset i pet minuta još jedna riba grize ali ju ne izvlačimo van zbog granja koje je s naše desne strane. Gubimo ribu, ali ne damo se! Imamo još jedan cijeli dan i nedjelju do dvanaest sati.  Daljnjih zbivanja preko noći nije bilo.

Jutarnja promjena vremena donosi još hladnoće i naoblaku što uzrokuje još jedan dan male aktivnosti ribe. Jutarnje vaganje nam govori da smo peti u kupu s 7,08 kg dok nam prvi tim u kupu ima 31,54 kg a drugi tim imaju 21,56 kg. Poznavajući vodu naša ideja je uhvati dvije do tri ribe od 10+  kilograma tako da se dignemo na prvo ili drugo mjesto kroz sljedeći dvanaest sati.

Mijenjamo taktiku s jedne vrste boile na drugusto dovodi do veće aktivnosti ribe nego očekivano jer već oko deset sati prijepodne vadimo bezljuskaša šarana (2.14Kg). Tokom dana dobivamo još grizeva koji rezultiraju izgubljenom ribom. No jedan šaran koji nas je oko dva sata popodne iznenadio biva izvađen no njegova kilaža nam nije dovoljna da se dignemo puno na ljestvici jer ima tek 3,64 kg. No svo to kidanje nama nista ne znači, ne gubimo nadu jer znamo da riblji fond Bajera ima većih primjera ribe na koje mi i ciljamo. Počinjemo obilno hranjenje od 17 do 19 sati gdje mislimo skroz odsijeći susjedni tim i dati sebi mogućnost većeg ulova i bolje pozicije na kupu. No mi imamo velika očekivanje u nadolazećoj noći koja je zadnja u kupu jer smo hranili mnogo i sve što nam sada ostaje da preko noći probamo utvrditi drugo ili treće mjesto.

Oko jedanaest sati navečer neaktivnost prekida šaran od 2,22 kg, a ostatak noći provodimo u miru i snu. Samo jutro nam donosi još jednog šarana od 1,70kg. Netom prije dolaska sudaca dobivamo našeg najvećeg šarana od 8,02kg, što nas diže na treće mjesto kupa gdje smo do kraja i ostali s sedamnaest grizova, a šest riba vani.  

Kraj: Prvo mjesto ima 55,82 kg u pet riba i najbolji ulov 17,1kg šarana, drugo mjesto ima 54,18kg sa sedam riba (što je ujedno najviše ulovljenih riba tokom Kupa) a mi smo na trećem mjestu s šest ulovljenih riba koje teže 24,8kg. Postoje čak tri ekipe koje kroz cijeli kup nisu imali ribe. Od sudaca saznajem da je ukupno ulovljeno 229,47 kg a prosječna težina je 7,5kg.

I tako s riječima „Bistro svima“ i peharom za treće mjesto uz ručak čorbanac završavamo s našim kupom na kojem je ulovljena trideset jedna riba kroz pedeset sati ribolova.

Vinko Jovanovac
Zadnja izmjena Utorak, 10 Lipanj 2014 01:19
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023