LD Fazan godišnje organizira i sedam skupnih lovova

Napisao/la  Srijeda, 28 Svibanj 2014 00:03

Svake godine broj turista koji dolaze zbog lova raste pa se tako, prema podacima Hrvatskog lovačkog saveza u posljednjih sedam godina udvostručio. Velik broj njih odlazi u lovišta na području Turopolja i okolice Ivanić Grada, a upravo su članovi Lovačkog društva "Fazan" iz Topolja, koje upravlja sa 20.000 hektara, prije dvije do tri godine počeli razvijati lovni turizam. Glavni razlog bile su ogromne štete na usjevima poljoprivrednika što ih je počinila divljač.

Svake godine broj turista koji dolaze zbog lova raste pa se tako, prema podacima Hrvatskog lovačkog saveza u posljednjih sedam godina udvostručio. Velik broj njih odlazi u lovišta na području Turopolja i okolice Ivanić Grada, a upravo su članovi LD Fazan iz Topolja, koje upravlja s 20.000 hektara, prije dvije do tri godine počeli razvijati lovni turizam. Glavni razlog bile su ogromne štete na usjevima poljoprivrednika što ih je počinila divljač.

– Prihodom od turizma pokrijemo tek 20 posto šteta – rekao je predsjednik topoljskog LD Fazan Rudolf Rom, te dodao da je sve još u povojima zbog kompliciranog zakonodavstva. Godišnje organiziraju pet do sedam skupnih lovova, a u svakom ima od deset do dvadeset ljudi. U ljetnim mjesecima dolaze Talijani na sitnu divljač, a zimi pak Austrijanci, Nijemci i Nizozemci na krupnu divljač. Razlog je bogato lovište, u kojem se godišnje odstrijeli oko tisuću divljih svinja, a u ponudi imaju i jednu od najbolje opremljenih streljana za sportska natjecanja.

– Strancima nije problem platiti 150 do 200 eura po danu po čovjeku jer im je sve pripremljeno – od smještaja, hrane, prijevoza, pogoniča s psima... – kaže Rom, dok voditelj lovočuvarske službe Ivica Cepetić dodaje kako je lovište dodatno opremljeno nadzornim kamerama uz pomoć kojih nadziru sve aktivnosti.

Lovac -obitelj Kolundzija

Gastronomija je također zauzela svoje mjesto u tom segmentu turizma. Samo sedam kilometara od Arene Zagreb, u Brezovici, na seoskom gospodarstvu Lovac, obitelj Kolundžija gostima nudi sve što proizvede.

– Od divljači koju nabavljamo od lovačkih društava sami radimo salamu, sušeno meso, paštete... no specijalitet kuće je gulaš i pašticada od veprovine te roštilj od razne divljači – kaže glavna kuharica Duška Kolundžija, lovkinja i nasljednica stogodišnje tradicije lovstva u obitelji.

Eppur si muove - ipak se kreće u hrvatskom lovnom turizmu! Sretno i lovačkom društvu i lovačkom restoranu!

Večernji list, 22.05., P.B.
Zadnja izmjena Utorak, 27 Svibanj 2014 22:51