Famars, Posejdon sačmarica kalibar 12

Napisao  Utorak, 19 Srpanj 2011 21:50

Sačmarica Famars, svojim modelom Posejdon, u starogrčkoj mitologiji: bog mora, na malo čudan način sugerira svoju invenciju preklopne sačmarice. Firma Famars, poznata također i pod imenom Abbiatico & Salvinelli (A&S), vrlo cijenjena i dobro zastupljena u Italiji, lovcima i ljubiteljima oružja poznata je po svojoj visoko kvalitetnoj produkciji, atraktivnosti i konkurentnoj cijeni svojih modela.

I zaista model A .410 Abbiatico jedan je od najljepših primjeraka koji sam ikad posjedovao. Firma Famars, vrlo je prepoznatljiva među ostalim Talijanskim proizvođačima lovačkog oružja, i jedna je od inovatora u primjeni numerički upravljanih strojeva, ujedno i predvodnik u korozivnoj zaštiti oružja. A&S autori su nekih stvarno izuzetnih modela sačmarica, ali po meni najneobičniji model svakako je sačmarica, Rombo model sa 4 cijevi, u kalibru .410 sa 28 inčnim cijevima, čekić ejektorima, side by side, kao i ZEU side by side, u svim kalibrima od 12 do .410

Posejdon, inovativna, elegantna, u cijelosti fino napravljena, sjajno dizajnirana, to je prava Abbiatico puška. Mehanički sjajno obrađena, ali sa ponekim problemom kod sistema okidanja. Bio bi to mali prizvuk nekog nedostatka, ali dozvolite mi da za početak kažem da ovaj testni model u kalibru 12, sa 30 inčnim cijevima, s jednim okidačem, model Posejdon, over-under, ponos je firme Famars i jako visoko kotira među konkurencijom. Sviđa mi se kad je gravura, kao u ovom primjeru, izrađena prava fina i duboka. Scene u gravuri uz arabesku pomno su odabrane, a posebno mi se sviđa scena fazana u polijetanju u donjem dijelu puške.  

Odabrano drvo senzacionalno je figurirano i prelijepo završno obrađeno. Danas u svjetskoj konkurenciji gleda se na sve, a posebna pažnja posvećena je detaljima i finoći rada. Na sreću kod modela Posejdon sve je na svom mjestu, a posebna perfekcija je u detalju spoja, drvo–metal..

Glavna masivna šina na cijevima postavljena je besprijekorno. Na kraju cijevi montirana je malo u starinskom stilu oblikovana metalna mušica. U ponudi je prema zahtjevima kupca ponuđen veći izbor čokova. Model Posejdon je sačmarica sa novim detaljem odvojivog okidača. Kad ga odvojite od puške, sam ansambl mehanizma izuzetno je napravljen. Ima posebne brave sa svake strane vatri. Pokreću ga V opruge ugrađene u svaku stranu sa vlastitim sistemom osiguranja. Malo neobična konstrukcija. Posejdon izgleda kao mudro osmišljena cjelina. Mali detalji, kao elegantno zakrivljena nožica okidača, malo produžen srebrno poliran štitnik oko okidača, zatim sjajno izveden pod kundak, koji je rukohvat same puške, zatim u zlatu izveden serijski broj puške, sve to zajedno odiše de lux izvedbom. Ova sačmarica neće vas razočarati. Oblik kundaka je primjerno odabran, grip zahvat je proporcionalan tome i građen je za jaku ruku. Time malo reducira prostor za pištoljski oblik rukohvata.

Ova sačmarica može se usporediti po cijeni sa visoko rangiranim Perazzijem ili sa sačmaricama firme Kemen. Pravi odgovor na to može se dati samo nakon dužeg korištenja. Dakle sve pohvale idu za finiš, stil i dizajn modela Posejdon. Potpuno je ravnopravan i u estetskom pogledu jači je od navedenih konkurenata.


TECHNIČKI DETALJI:
Cijevi su monoblok, Talijenski proizvod, ujedno i ljepši dio ovog modela, sa ležištima za prihvat naboja od 2.3/4 inča (70 mm). Vučeni konusi su malo duži nego što je uobičajeno, dijametar cijevi je 18,4 mm . Moj izbor bi bio 18,6mm – 18,7 mm. Cijevi na ovoj test sačmarici, dužine su 30 inča, sjajan izbor za lovce na pero. Cijevi su polirane i s vanjske i s unutarnje strane, ručno završene, obilno zacrnjene. Vatre su kao model Boss, gledana od naprijed izgleda kao Boss, i sklapa se kao Boss. U ponudi nije predviđena mogućnost odabira vatre prema izboru cijevi. Druge sačmarice većinom raspolažu ovom mogućnosti, pa se i ovdje to očekuje. ?    


PRILIKOM PUCANJA:
Sačmarica Posejdon puca sjajno. Ovih sam dana baš slučajno imao priliku testirati neke ostale najbolje sačmarice drugih proizvođača, pa mi je ocjena gornje granice podignuta još uvijek jako visoko. Gledano iz perspektive strijelca, ova Famars sačmarica nije razočarala. Radila je bez vidljivih nedostataka i normalno je odradila test. Ima ona svoju težinu, cijelih 8 lb, ali nekome i paše takva težina, pogotovo onima koji pušku kombiniraju i za lov i za gađanje na leteće mete. Imajući u obzir njenu težinu, povratni udar u lice i rame, ipak bi mogao biti malo manji. To je stvarno lijepa sačmarica, a i dobro puca. Jako dobro osmišljena, uz napomenu da Famars još malo poradi na malim sitnim detaljima, koji bi ga uvrstili u razred velikih proizvođača lovačkog oružja

CIJENA: £ 18,999

Recenzija Mike Yardley od 18.08.2010.g.
Odabrao i uredio, Goran Kučić
Zadnja izmjena Petak, 02 Siječanj 2015 15:02
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023