Australski divlji konji moraju biti odstrijeljeni

Napisao/la  Utorak, 31 Svibanj 2016 07:06

Nedugo nakon što je na vidjelo javnosti došao plan o ubijanju čak 2 milijuna podivljalih mačaka u Australiji, sada nam dolazi još jedan sličan slučaj, mora se utjecati na populaciju veću od milijuna podivljalih konja u Australiji.

Plan upravljanja ovom vrstom postoji. Potrebno je ubiti više od 6000 konja u Nacionalnome parku Kosciuszko, koji se nalazi oko 350 kilometara južnije od Australske metropole, Sydneya.

Na petome kontinentu se u stvarnosti nikada nisu nalazili konji, a prvi naseljenici ovog kontinenta su ih doveli sa sobom. Od tada je populacija podivljalih konja eksplodirala. Negativni utjecaj konja na prirodu je enorman, a štete rastu proporcionalno sa rastom populacije podivljalih konja.

Zbog ovakvih događaja, uprava regije Novi Južni Wales isplanirala je u idućih 20 godina smanjiti populaciju divljih konja na samo 600 životinja.

Zbog ogromnoga posla, provode se planovi za različita djelovanja, od pripitomljavanja i stavljanja u ograđene rezervate, pa preko kontroliranja oplodnje i na kraju sve do odstrijeljivanja.

S obzirom da je zna koliko je ovaj plan senzibilan, mnoge udruge za zaštitu životinja protestiraju, pa je tako odlučeno da će javnost moći glasati 8. Srpnja 2016 godine za jednu od metoda kojom će se smanjivati broj divljih konja.

S obzirom da stanište zbog prevelikog broja konja snosi ogromne štete, a utjecaj konja možda neće moći bit povratljiv, postoji velika mogućnost da Nikakvi protesti neće moči utjecati na konačnu odluku o smanjenju broja divljih konja.