Nizozemska zabranila uvoz trofeja

Napisao/la  Utorak, 31 Svibanj 2016 06:55


Samo nekoliko tjedana nakon što je velika većina Europskoga parlamenta odbila prijedlog o zabrani uvoza trofeja, čini se, da borba protiv uvoza trofeja nije još blizu svome kraju

Iznenađujuće je, da je Nizozemska čak trofeje 200 različitih vrsta uvrstila na listu o zabrani uvoza. O kojim se sve točno vrstama životinja radi još nije poznato. Koliko možemo zaključiti o aferama iz prošlosti, na listi su vrlo vjerojatno lav, slon, gepard, nosorog, vodenkonji, te prema nekim procjenama, čak i polarni medvjed.

Uvoz trofeja u državu je reguliran Washingtonskim sporazumom o zaštiti životinja te je moguće, ovisno o vrsti životinje, uz pomoć potvrde, moguće je uvesti određen trofej ako toj vrsti odstrijel nije štetan.

U praksi je zabrana korištenja divljači i trofeja ugroženih vrsta spasila mnoge vrste od izumiranja. Također sam turistički lov osigurava i podržava zaštitu svih vrsta divljači, pa čak i zaštićenih. Što se tiče smanjenja broja određenih vrsta divljači, poznato je da je krivolov glavni razlog za to.

Međutim, Nizozemska zapravo nebi niti mogla niti smjela uvesti ovakvu zavbranu uvoza trofeja, pošto to spada pod Europsku komisiju i ona može donositi takve odluke.

Ovakav postupak mogao bi pokrenuti i druge Europske države na takvu odluku. Takve odluke prouzročile bi velike promjene za Afričke zemlje poput Namibije, Tanzanije i Južne Afrike. Mnoge su Afričke zemlje već protestirale protiv planova o zabranu uvoza, ali kada se radi o Nizozemskoj, očito bez uspjeha.

M i lovci, vidjeti će mo kako će se ovo odvijati. Što se tiče Afričkih zemalja, njima sve ovo daje gorak okus zbog mogućeg gubitka velike količine prihoda.