O Murteru, skitnicama i lisicama

Napisao/la  Utorak, 25 Veljača 2014 00:04

plakat-murterOvih dana u javnosti se podigla prašina oko obavijesti LD Kamenjarka Tisno o uklanjanju pasa i mačaka lutalica i lisica s otoka Murtera. Jasno je naznačeno vrijeme akcije (od 9 do 13 sati) i razlog provođenja akcije (spriječavanje moguće bjesnoće radi povećanja sigurnosti), a u određenim medijima su odmah, po već ustaljenom običaju, krenuli i bombastični naslovi („lovački teror“, „došli su ubijati na otok“). Reakcija javnosti se nije morala dugo čekati: lovci su protjerani s otoka jer su „bez prethodne obavijesti poduzelo nelegalnu i protuzakonitu akciju ubijanja i uklanjanja lisica, te ostalih napuštenih domaćih životinja, a sve s ciljem zaštite lokalnog stanovništva od moguće zaraze.“. Županijska veterinarska inspekcija nije utvrdila da su ubijali  kućnne ljubimce na otoku Murteru koji su se našli na području lovišta. Međutim, njihov poziv stanovnicima otoka je sporan i uzbunili su vlasnike ljubimaca – u odnosu prema građanima prekoračili svoje ovlasti.

 plakat-murter

Ovih dana u javnosti se podigla prašina oko obavijesti LD Kamenjarka Tisno o uklanjanju pasa i mačaka lutalica i lisica s otoka Murtera. Jasno je naznačeno vrijeme akcije (od 9 do 13 sati) i razlog provođenja akcije (spriječavanje moguće bjesnoće radi povećanja sigurnosti), a u određenim medijima su odmah, po već ustaljenom običaju, krenuli i bombastični naslovi („lovački teror“, „došli su ubijati na otok“).

Prema Zakonu o lovstvu uzgoj i zaštita divljači obuhvaćaju i smanjivanje broja divljači koja čini štetu usjevima, stoci, šumama, ribnjacima, drugim vodama i ostaloj imovini na podnošljivi broj te uklanjanje pasa i mačaka skitnica. Lovoovlaštenik ima pravo iz lovištu ukloniti pse i mačke koji se kreću lovištem, međutim ipak se postavlja pitanje kako se procjenjuje je li životinja bez nadzora, kako je moguće da lovac pojedinac sa sigurnošću u vrlo kratkom vremenu procijeni da li je pas kojeg je ugledao bez nadzora ili je lutalica te po čemu pojedinac procjenjuje kolika udaljenost mora biti između psa i vlasnika da se ustanovi kako je pas bez nadzora. Pravilnu prosudbu može dati samo lovac koji je često na terenu i poznaje ljude koji se kreću njihovim lovištem. Ukloniti ne znači i odstrijeliti - postoje i drugi načini uklanjanja kućnih ljubimaca iz lovišta koje neće izazvati negativnu pažnju javnosti (npr. razgovor s vlasnikom, prijava vlasnika). Važno je i apelirati na vlasnike kućnih ljubimaca (razgovor, obavijesti na ulasku u lovište) da ih drže pod kontrolom, na povodcu ili blizu sebe, da se ne bi događale štete i lovcima i vlasnicima.

Reakcija javnosti se nije morala dugo čekati: lovci su protjerani s otoka jer su „bez prethodne obavijesti poduzelo nelegalnu i protuzakonitu akciju ubijanja i uklanjanja lisica, te ostalih napuštenih domaćih životinja, a sve s ciljem zaštite lokalnog stanovništva od moguće zaraze.“. Obzirom da je ovakva akcija nelegalna jer ne poštuje proceduru uklanjanja napuštenih domaćih životinja, načelnik Općine TisnoIvan Klarinu telefonskom razgovoru s predsjednikom LD Kamenjarka Tisno, Antom Čubrićem, naredio je hitan prekid navedene akcije. Od županijskog LS i lovne inspekcije Ministarstva poljoprivrede zatražiti će se zabrana bilo kakvog lova na području otoka Murtera jer po zakonu ima utvrđenu proceduru lova na napuštene domaće životinje tj. koncesionara koji to obavlja, tvrtku As-Eko d.o.o. iz Šibenika, ovlaštenu za ovaj posao. Općina Tisno osuđuje nehuman lov na lisice trovanjem kao vrlo okrutan način usmrćivanja životinja. U ovakvim i sličnim situacijama jedino ovlaštena tvrtka za zbrinjavanje napuštenih životinja As-Eko d.o.o. iz Šibenika može provoditi iste ili slične akcije ali uvijek uz prethodnu suglasnost Općine Tisno.“

Zanimljivo je da je načelnik općine imao informaciju o trovanju petnaestak mačaka. Predsjednik LD, Ante Čubrić, to je opovrgnuo: „Mi smo jedino krenuli u akciju sprječavanja bjesnoće i ustrijelili smo jednu lisicu i tijelo poslali na analizu. To je cijela priča, a sve drugo je politizacija, namjera nekolicine ljudi da nam onemogući korištenje lovišta na Murteru“. Po njegovim riječima cijelu priču je iskonstruirala jedna žena iz Jezera koja je obavijestila udrugu za zaštitu životinja u Rijeci i priča je dospjela u medije.

Da zaključimo zavrzlamu, županijska veterinarska inspekcija nije utvrdila da su ubijali kućne ljubimce na otoku Murteru koji su se našli na području lovišta. Međutim, njihov poziv stanovnicima otoka je sporan i uzbunili su vlasnike ljubimaca – u odnosu prema građanima prekoračili svoje ovlasti.


Lovci su ovakvim načinom komunikacije u ovim, njima nesklonim vremenima, svrnuli pažnju javnosti na sebe i priskrbili si negativan publicitet. Iako je zakon na njihovoj strani, javnost najčešće nije, pa bi se ovakve situacije možda trebale riješavati s malo više takta i diplomacije.


 

Lovac.info, prema Jutarnji list, mok.hr, Sibenik.in, općina Tisno
Zadnja izmjena Ponedjeljak, 24 Veljača 2014 21:37