U Bosiljevu održana konferencija za medije i predstavljanje projekta "LIFE DINALP BEAR"

Napisao/la  Četvrtak, 21 Svibanj 2015 20:27

U prijepodnevnim satima 21. svibnja u prostorijama Tehničke jedinice održavanja Bosiljevo održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen projekt „Upravljanje populacijom i zaštita smeđeg medvjeda u sjevernim Dinaridima i Alpama“ (skraćeno: LIFE DINALP BEAR).

Konferenciju je organizirala tvrtka Autocesta Rijeka Zagreb d.d. (ARZ), jedan  partnera Projekta, a vodili su je Slavica Grđan, članica Uprave ARZ, Bojan Vivoda, voditelj tima i inicijator projekta u tvrtki ARZ, Tanja Matković, član tima za provedbu projekta, te prof.dr.sc. Đuro Huber s Veterinarskog fakulteta  Sveučilišta u Zagrebu.

Glavni ciljevi LIFE DINALP BEAR projekta su monitoring, upravljanje i zaštita populacije smeđeg medvjeda (Ursus arctos) na prostoru dodira Alpi i Dinarida, promocija suživota i smanjivanje konflikata između  medvjeda i čovjeka, te promocija prirodne ekspanzije smeđeg medvjeda iz područja Dinarida u alpski prostor. Projekt će trajati do polovine srpnja 2019. godine, a na njegovoj provedbi sudjeluje ukupno devet partnera iz četiri države (Italija, Austrija, Slovenija i Hrvatska). Projekt je „težak“ oko 45.5 milijuna kuna od  čega će Europska komisija osigurati oko 31.5 milijuna. Budžet dijela projekta za koji je zadužena tvrtka ARZ iznosi oko 3.8 milijuna kuna od čega 72% Europska komisija donira bespovratno.

Veterinarski fakultet provoditi će utvrđivanje populacije medvjeda na osnovu genetske analize, istražiti će posljedice prihranjivanja medvjeda, mogućnosti ekološkog turizma a izraditi će se i modeliranje populacije medvjeda. U sklopu projekta četiri jedinke označiti će se telemetrijskim ogrlicama (jedan medvjed već je uhvaćen i opremljen ogrlicom označen početkom tjedna) kako bi se utvrdio utjecaj autoceste na ponašanje i prostornu distribuciju na određene jednike.

Za tvrtku ARZ projekt je značajan zbog povećanja sigurnosti prometa, uvođenja protokola za rješavanje kriznih situacija sa životinjama na cesti, te smanjenja negativnog utjecaja autoceste na stanište medvjeda (a i drugih divljih životinja). Autocesta se svojim većim dijelom proteže kroz prostor bogat bioraznolikošću, a za mnoge životinjske vrste djeluje kao barijera čime uzrokuje izravan gubitak staništa, njegovu fragmentaciju i degradaciju kakvoće. Navedeno se nastoji ublažiti gradnjom zelenih mostova, vijadukata, tunela, podvožnjaka i nadvožnjaka - ukupno je do sada izgrađeno 113 objekata koji „pomažu“ divljim životinjama pri prelasku autoceste. Ipak, broj prometnih nesreća u koje su uključene životinje povećava se iz godine u godinu. Samo u 2014. godini zabilježene su 102 nesreće, u kojima prednjači jelenska i srneća divljač, te lisice. Ukupno su u prošloj godini na autocesti Rijeka-Zagreb stradala četiri medvjeda.

Iz tog razloga u sklopu projekta će se proučiti prethodno zabilježene slučajeva prodora životinja na autocestu. Tom problemu nastojati će se doskočiti konkretnim rješenjima, planiranima na temelju dosadašnjih praćenja kritičnih točaka na čitavoj dionici autoceste. Tako će se postaviti:

  • 60 km električnog pastira
  • 6 iskočnih rampi
  • 30 jednostranih vrata za izlaz životinja
  • 25 posebno dizajniranih kanti za otpad „otpornih“ na medvjede (bearproof),
  • osnivanjem interventnog tima za autoceste (po uzoru na interventni tim za velike zvijeri), te
  • postavljanjem informativnih tabli i info terminala

Električni pastir postaviti će se na problematičnim lokacijama između Vukove gorice i tunela Tuhobić, a ukupna dužina će biti čak 60 km (po 30 km sa svake strane autoceste) kako bi odvratio životinje od ulaska na autocestu. U slučaju da medvjed ili neka druga životinja uđe u prostor autoceste, imati će priliku pobjeći kroz jednosmjerna vrata ili preko iskočnih rampi. Na već utvrđenim, najproblematičnijim mjestima, postavljeno je ukupno 30 jednosmjernih vrata (20 malih i 10 velikih) koje bi životinja trebala otvoriti potiskom s unutrašnje strane – time je onemogućen ulaz na autocestu ali životinje imaju priliku izaći. Iskočne rampe izgledati će kao nasipi od kamenja i zemlje a  graditi će se s unutrašnje strane zaštitne ograde i to do visine same ograde. Time će životinje moći iskočiti van ograđenog prostora ali ne i na autocestu. Na lokacijama duž autoceste biti će postavljene posebne kante za otpad „otporne“ na medvjede kako bi se maksimalno smanjila mogućnost privlačenja medvjeda i njihovog privikavanja na ljudsku hranu. Osnivanje i osposobljavanje interventnog tima za medvjeda  također je jedna od zadaća tvrtke ARZ. Interventni tim djelovati će u slučaju prodora medvjeda (a i drugih divljih životinja) na autocestu, a njegovi članovi će slijediti posebno pripremljen protokol.

Očekivanja od projekta „Upravljanje populacijom i zaštita smeđeg medvjeda u sjevernim Dinaridima i Alpama“ su velika i partnere Projekta očekuje zaista mnogo posla. Nadajmo se da će ovaj pristup problematici divljih životinja na autocestama te sam način rada biti svijetli primjer i poticaj drugim upraviteljima autocesta na području Hrvatske, a i šire.

Više informacija o samom projektu možete pronaći na web stranici Dinalp Bear, a vijesti vezane za ARZ ovdje.

foto: www.arz.hr

za Lovac.info: Dina Botta
Zadnja izmjena Ponedjeljak, 25 Svibanj 2015 23:39
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023