Hrvatski stručnjaci o žilet-žici u renomiranim časopisima

Napisao/la  Srijeda, 20 Siječanj 2016 23:20

Novi europski ekološki i humanistički problem žilet-žice koju je slovenska vlada postavila duž 140 kilometara državnih granica ujedinio je europske stručnjake koji apeliraju na njeno uklanjanje i katastrofalne posljedice koje će uslijediti ako se to ne učini.

Zagreb,  – Hrvatski i drugi europski stručnjaci svjedoče o ekocidu koji se događa, a o problemu koji još uvijek nije riješen pišu za renomirani časopis Nature.

Ograde za izbjeglice fragmentiraju divlje životinje

Podizanje ograda od bodljikave i žilet-žice na granicama Hrvatske, Slovenije i Mađarske odgovor je mađarske i slovenske politike na veliki priljev izbjeglica, a koji bi mogao naštetiti divljim životinjama. Ograde ubijaju divlje životinje koje se u njih upliću, a ugrozit će i teško postignute međusobne veze populacija životinja, istaknuo je Đuro Huber, jedan od stručnjaka koji sudjeluju u projektu LIFE DinAlp Bear, za ugledni časopis Nature.

Ljudske žrtve izbjegličke krize svakako zaslužuju najvišu političku pažnju, no treba upozoriti da podizanje ograda istovremeno krši brojne međunarodne konvencije i zakone o zaštiti okoliša, kao što je Direktiva o staništima koju je donijela Europska komisija. S otvaranjem granica koje se dogodilo u dvadesetom stoljeću, europska populacija velikih zvijeri oporavila se i porasla. Rezultat je ovo prekograničnih projekata zaštite i gospodarenja koje podupiru povezane zakonske legislative i učinkovito upravljanje populacijama divljih životinja. Unatoč tome, ograde se danas podižu duž granica Slovenije, Hrvatske i Mađarske, a isto je u planu i za pogranična područja Latvije i Estonije s Rusijom.

Ove će ograde nepovoljno utjecati na populaciju smeđeg medvjeda, vuka, euroazijskog risa i jelena stoga bi nove mjere posredovanja i ublažavanja utjecaja čovjeka na divlje životinje trebale uključivati modificiranje nacionalnih planova gospodarenja populacijama životinja kako bi se osiguralo preživljavanje populacija koje su trenutno izolirane u dijelovima staništa; osmišljavanje strukture i lokacija ograda kako bi se njihov utjecaj na divlje životinje sveo na minimum te nastojanja da se ograda ukloni što je prije moguće.

Smatramo da je eksponiranje ove teme u javnosti i medijima od izuzetne važnosti za rješavanje problema žičanih ograda koje, iako namijenjene ljudima, nanose veliku i nepovratnu štetu i divljim životinjama!

# # #

Ukoliko vas zanimaju dodatne informacije o ovoj akciji i samom projektu, molimo Vas kontaktirajte: Slaven Reljić, Đuro Huber na +385 91 584 6114, +385 98 256 506 ili e-mailom: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..
Zadnja izmjena Srijeda, 20 Siječanj 2016 23:29
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023