Mađarska oštrodlaka vižla

Napisao/la  Utorak, 28 Lipanj 2016 06:44
Mađarska oštrodlaka vižla Mađarska oštrodlaka vižla


Mađarska oštrodlaka vižla je sportska pasmina koja potječe iz Mađarske

 Hrvatsko ime: Mađarska oštrodlaka vižla
Službeno ime: (FCI): Hungarian Wire-haired Pointing Dog
Originalno ime: Drötzörü Magyar Vizsla
Nadimak: Wirehaired Vizsla, Braque hongrois ŕ poil dur, Hungarian wire-haired Pointing Dog, Drahthaariger Ungarischer Vorstehhund, Drahthaar Vizsla, Magyar Vizsla, Hungarian pointing dog

FCI No: 239
Grupa: VII. FCI (Ptičari)
Sekcija: Kontinentalni ptičari
Namjena: Sportski pas

Zemlja porijekla: Mađarska
Visina: 53cm - 64cm
Težina: 18-27 kg
Životni vijek: 12-15 godina
Štenci: 5-10

Ovi su psi odani pratitelji, a isto tako jedni od najmanjih retrivera. Mnogi ljudi smatraju kako je jedno od najboljih obilježja oštrodlake vižle njihova mala veličina. Zanimljivo je da je ova pasmina, uz to što je sportski pas, također cijenjena kao pas za pratnju i obiteljski pas.

Oštrodlaku vižlu je relativno lako dresirati. Ima oštar njuh i prirodni je lovac. Urođen joj je zaštitnički nagon i neustrašiva je. Pasmina se može opisati i kao privržena, blaga, živahna i osjetljiva. Očekivani životni vijek oštrodlake vižle iznosi između 12 i 15 godina. Priznaju je sve svjetske kinološke organizacije.

Oštrodlaka vižla smatra se psom srednje veličine. Prosječna visina ovih pasa je od 57 do 63 cm, a za kuje iznosi između 53 i 60 cm. Prosječna težina mužjaka je 20-27 kg, a ženki 18-25 kg.

To je srednje velik pas s jedva vidljivim mišićima, jakim kostima i jakim žilama. Boja krzna je smeđa, kao dobro zapečeno pecivo. Tijelo je vitko i plemenito, čeoni dio lubanje je visok i plosnat, stop je dobro izražen.

Njuška je tupa, kratka i gruba, na donjem dijelu ima 2 cm dugu bradu. Oči su nešto tamnije od dlake. Uši su postavljene srednje visoko i završavaju se u obliku slova V. Dobro su odlakane. Jaki rep je kupiran na trećinu. Na vratu i na leđima je dlaka duga 3 do 4 cm, lagano polegnuta, krhka i bez sjaja, na zadnjim dijelovima udova je nešto duža, obrve su guste. Visina - od 57 do 64 cm, tjelesna težina od 22 do 30 kg. Između 1930. i 1940. godine mađarski su lugari ukrštali njemačkog oštrodlakog s mađarskim kratkodlakim ptičarom i dobili na loše vrijeme neosjetljivog psa koji je bio, osim u boji, jednak njemačkom oštrodlakom ptičaru.

Oštrodlaka vižla je primjerena prije svega lovcu. Izvrstan je pas za rad na polju i u vodi, istrajan je i nevjerojatno voli rad. Pametan je pas, koji dobro surađuje sa svojim gospodarom, tako da lovac, koji je jednom imao vižlu, s drugim psima ne zna i ne može raditi. U Mađarskoj ih lovci puno koriste, a izvan domovine oštrodlaka vižla je skoro nepoznata. Vižla donosi pernatu divljač i iz ledeno hladne vode. Sate i sate može mokra biti u čamcu i osušimo je tek kući. Dakle, istinski je otporna životinja, ali ne podnosi grubo ponašanje. Potreban joj je rad i lov. Može živjeti vani. Doživi oko 12 godina starosti.  

Zadnja izmjena Utorak, 28 Lipanj 2016 07:07
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023