Alpski brak jazavčar - Dachsbracke

Napisao  Nedjelja, 05 Studeni 2006 10:28
Alpski brak jazavčar Ben Alpski brak jazavčar Ben Kuhada uzgajivačnica i foto

To je stara pasmina koju koriste za lov u predjelima njemačkih i austrijskih Alpa, te u bavarskim šumama. Alpski brak jazavčar vrlo je aktivan, srednje velik i snažan pas s jakim kostima i dobro razvijenim mišićima. Djeluje elegantno. Pas za lovce. Svojeglav je i agresivan u lovu, a inače je prijazan, srdačan i pitom. Brz je, neumoran i siguran.

Brak jazavčar :: Dachsbracke

FCI Standard:  254/18.06.1996.

FCI klasifikacija:

Grupa 6 - Goniči i srodne pasmine
Sekcija 2 - Krvosljednici S radnim ispitom

Matična zemlja: Njemačka.

Podrijetlo: Poznat već krajem osamnaestog stoljeća službeno je priznat  1896. godine.

Opis:   Visina je 34 do 42cm; lubanja mu je lagano izbočena; zubalo škarasto s vrlo snažnim očnjacima; tankih usnica; oči smeđe (svjetlije ili tamnije u skladu s bojom dlake); uši široke, plosnate, ovješene; leđa čvrsta i duga; prsni koš okrugao s naglašenom prsnom kosti; noge snažne i mišićave; rep ovješen, lagano zavrnut; dlaka je kratka, gusta, priljubljena.

Boja: crna s paležom, smeđa sa svjetlijim prugama, jelenje-crvena, rđavo-crvena, žućkasto-crvena, bijela s crvenkastim mrljicama u svim nijansama je tipična za pasminu vestfalskog brak - jazavčara.

Narav: Tvrdoglav, u lovu borben. Srdačan i privržen.

Namjena: Prikladan za lov na zeca, jelena, srnu, vuka, divlju svinju; služi i za aportiranja pernate divljači. Dobro radi po teškim terenima, okretan je i neumoran u planini. Goni polagano pa se preporučuje u područjima, naseljenim visokom divljači. Odličan je i na krvnom tragu.

Alpski brak jazavčar :: Alpenlandische dachsbracke

 

 

 

 

 

 

 

 

Alpski brak jazavčar vrlo je aktivan, srednje velik i snažan pas s jakim kostima i dobro razvijenim mišićima. Djeluje elegantno. Na glavi nema bora, gubica je jaka, uši su priležeće i na krajevima zaokružene. Mišićav vrat je u skladu s jako razvijenim tijelom. Noge su mišićave i ravne, šape čvrste i skupljene. Rep je srednje dug s nešto kraćom dlakom. Dlaka je čvrsta, tvrda i debela iako ne glatka s dobrom poddlakom. Idealna je tamno crvena jelenja boja ili crna sa smeđim pjegama. Bijela boja nije dozvoljena. Visina - 38 cm, težina - 15 kg. Doživi 12 godina.

To je stara pasmina koju koriste za lov u predjelima njemačkih i austrijskih Alpa, te u bavarskim šumama. Do 1976. godine mislilo se da potječe od jazavčara, što je pogrešno. Pasminu su priznali 1896. godine u Njemačkoj. Alpskog brak jazavčara koriste kao krvosljednika za lov na zečeve i lisice. Pouzdan je tragač, traga štekćući. Lovac ga čitavo vrijeme čuje i zato se može dobro postaviti. U kući je miran i prijazan s porodičnim članovima i djecom. Oprezan je i često ga vidimo na slikama kako čuva lovčev ranac, ili ulovljenu divljač. Može biti dobar pas za obranu. Kod uzgoja vrijede strogi propisi, posebno kod izbora pasa za oplodnju. Važne osobine su radna sposobnost i izgled. Potražnja za tim odličnim psima još prije koju godinu bila je veća od ponude. Pas za lovce. Svojeglav je i agresivan u lovu, a inače je prijazan, srdačan i pitom. Brz je, neumoran i siguran.

Izvori (Internet)

Zadnja izmjena Subota, 07 Svibanj 2016 03:19
K2 Items

PROMOCIJE

NL Pure 32 300x250ani CRO
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023