Burbonski ptičar (Braque du Bourbonnais)

Napisao  Četvrtak, 19 Svibanj 2016 23:49
Burbonski ptičar (Braque du Bourbonnais) Burbonski ptičar (Braque du Bourbonnais)

Manji i zdepastiji od drugih ptičara, burbonski ptičar ima izgled širokovratog konja. Sličan je francuskom ptičaru. Ova rasa u prošlosti je skoro nestala, a danas još uvijek nije jako rasprostranjena. Iako mu se zamjera da ne traga dovoljno aktivno za divljači, burbonski ptičar se lako obučava i može biti odličan suradnik. Ovaj pas ima krupnu glavu koja se završava širokom njuškom sa smeđim nosem. 

• Porodica: Ptičari
• Zemlja porekla: Francuska
• Prosječna veličina mužjaka: Visina: 51-57 cm
Težina: 18-25 kg
• Prosječna veličina ženke: Visina: 47-56 cm
Težina: 16-22 kg
• Drugi naziv: Nema podataka
• Životni vijek: 13 - 15 godina

Manji i zdepastiji od drugih ptičara, burbonski ptičar ima izgled širokovratog konja. Sličan je francuskom ptičaru. Ova rasa u prošlosti je skoro nestala, a danas još uvijek nije jako rasprostranjena.

Iako mu se zamjera da ne traga dovoljno aktivno za divljači, burbonski ptičar se lako obučava i može biti odličan suradnik. Ovaj pas ima krupnu glavu koja se završava širokom njuškom sa smeđim nosem. 

Oči su mu boje tamnog jantara, a pogled bistar. Uši su dosta tanke, blago uvijene i padaju do iznad grla. 

Burbonski ptičar ima vrlo mišićav vrat, plećke dugačke, prsni koš dubok i širok, slabine savijene.


Rep je veoma nerazvijen i dugačak samo 5 cm. Koža je tanka i prekrivena gustom, kratkom dlakom. Pokrivač je bijele boje sa brojnim svjetlo smeđim točkama, koje su ravnomjerno raspoređene po tijelu i dlaci, daju boju vinskog taloga.

Povijest

Braque du Bourbonnais (Burbonski ptičar) je drevna rasa. Smatra se jednim od najstarijih poentera ras koja se razvila u Francuskoj. Rasa je opisana u francuskoj literaturi već krajem 1500-a.

Čak i tada, rasa je poznata po svojim instinktima i nagonom za lov. Kao i mnogi od naših suvremenih poentera, Burbonski ptičar potjiče iz drevnog španjolskog poentera. Od brojnih francuskih poentera, većina stručnjaka se slaže da ova rasa potjiče iz istog fonda, francuski poenter ili Brak Francais.

Riječ "Brak" je izvedena iz francuskog glagola, što znači raditi, a kao imenica se može prevesti kao "poenter".

Čak je 1500 pisaca opisalo je Burbonskog ptičara kao ugodnog lovnog partnera koji je bio jakog izgleda i veoma izdržljiv. Ovaj pas prirodno bezrep ili rođen sa vrlo kratkim repom.

Poslije Prvog svjetskog rata, grupa posvećenih uzgajivača formirala je Club du Brak du Bourbonnais 1925 godine.
Prvi standard rase je objavljen u prvom biltenu kluba u 1930. Cilj ove organizacije je bio oživjeti rasu i vratiti ju u predratno stanje

Iako su organizacija i ovi uzgajivači ostvarili značajan napredak, njihovi napori su ponovo skoro istrijebljeni u periodu Drugog svjetskog rata.

Nakon Drugog svjetskog rata, Federacija Cinologikue Internationale (FCI) izbrisao je rasu iz svog registra zbog nedostatka uzgajivačkih aktivnosti.

Strogo pridržavanje izgleda repa psa i strogim zahtjevima boje istraživanje je bazirano na osnovi izgleda, a ne performansama. Shodno tome, mnogo uzgajivača izgubilo je interes za rasu, a vrlo malo štenadi registrirano je od 1963 do 1971 godine.

Drugi klub du Brak du Bourbonnais nastao je 1982, sa službenim priznanjam od strane društva Centrale Canine (PKS), FCI 1985 godine. Cilj oživljavanja rase postignut je, standard rase bio opušteniji, dužina repa je prihvatljiva i rasi je zabilježen lovački instinkt koji je bio dominantan.

Novi standard rase je u potpunosti priznat od strane PKS i FCI 1991 godine, standard je tada preveden i objavljen na stranicama FCI u 1998. Danas ukazivanje na intenzitet rase, instinkt za preuzimanje, njegova velika inteligencija, njena vježbljivost i njegova strasna ljubav za svog gospodara su osnovni cilj u obnovi ove rase.

Burbonski ptičar je razvijan da bude istinski svestrana rasa pasa za lov. Ove karakteristike u kombinaciji sa svojim malim dimenzijama i kratkom dlakom čini ovog ptičara idealnim za pratioce i kućne ljubimce za obitelji koja je aktivna sa psima.

Suvremeni uzgajivači u Francuskoj se se obavezali da izbjegnu greške iz prošlosti. Danas, francuski uzgajivači nastoje proizvesti ptičara koji odgovara standardu rase, ali podjednako važno, sada mora biti jednako vješt na terenu kao poenteri, retriveri i tragači.

Burbonski ptičar je dobroćudni obiteljski pas, koji je odličan i za lov. Lako se dresira. Kao i svim lovačkim psima, potrebno mu je puno kretanja, četkanja i trljanja svakih nekoliko dana. Prirodno okruženje ovog psa je otvoren prostor mada se u izuzetnim prilikama može čuvati i u kući.
Burbonski ptičar je slabo poznat ivan Francuske, a prepoznatljiv je po pjegama i kratkom repu.
Sa druge strane, Burbonski ptičar zahtjeva veliku aktivnost s obzirom na svoj temperament pa se preporučuje česta šetnja i svakako mnogo aktivnosti. Njegov prirodni ritam je galop uz sposobnost da vrlo brzo mjenja pravac kretanja.

Zadnja izmjena Petak, 20 Svibanj 2016 00:08
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023